Най-древните живи неща на Земята

2

Южноамериканското цъфтящо растение ярета и Стария Тики – всички те са на много хиляди години

Рейчъл Съсман е фотограф и е пътешествала по света, за да снима най-старите живи организми. Нейните творби са публикувани в книгата The Oldest Living Things in the World.

В рамките на своя проект Съсман е ходила в пустини и океани. Много от организмите, които тя е срещнала, са подложени на сериозна заплаха – от 30 заснети от нея обекта за пет години два вече са загинали, като и двата са били унищожени от хората.

Щедро илюстрираната книга на Рейчъл Съсман напомня още веднъж на човека колко нищожен е той, ако се сравнява с мащабите и силата на природата. Фотографката с удоволствие помагала на биолози и обществени екологични организации, попивала знания в общуване с учени и постепенно попълвала графичния материал за бъдещата си творба.

Рейчъл е обединила всички континенти по света, смесила е хилядолетия, тъй като възрастта на дърветата, видени от нея, наброяват хилядолетия, а някои от живите същества, които тя е заснела, съществуват от времената, когато предците на човека дори не са съществували.

По такъв начин пред нас са едни от най-древните представители на екосистемата на нашата планета, които, уви, все повече се оказват под заплаха от изчезване.

3

Баобаб, 2000 години, Национален парк Крюгер, ЮАР. © Rachel Sussman

4

Строматолити на 2000-3000 години, Карбла Стейшън, Западна Австралия. Най-старите строматолити са на около 3,8 милиарда години и са открити в Гренландия. © Rachel Sussman

5

Велвичия, 2000 години, пустинята Намиб, Намибия. © Rachel Sussman

6

Лагаростробос франклиний, 10 500 години, Маунт Рид, Тасмания. © Rachel Sussman

Morkadis

7

Цъфтящото растение ярета, над 2000 години, пустинята Атакама, Чили. © Rachel Sussman

8

Антарктически мъх, 5500 години, остров Елефант, Антарктида. © Rachel Sussman

9

На корицата на книгата The Oldest Living Things in the World: смърч, известен като Стария Тики, парк Фулуфелет, Швеция, 9550 години. © Rachel Sussman

 

инфо: drevnite.com

Вижте още:

 

 

 

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу. Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.