Най-дългата туристическа пътека – 24 000 км! Ако ви стиска…

Преди 25 години една неголяма група ентусиасти правят невъзможното, съумявайки да ангажират различни хора и самото канадско правителство с нещо, което на пръв поглед звучи невероятно – да помогнат за създаването на най-дългата туристическа и вело пътека в света!

The Great Trail е дълга само някакви си  24 134 км, прекосява 13 провинции и 15 000 населени места, а най-високата точка от маршрута се ниже на цели 2185 м. Но пътят до превръщането на мечтата в реалност е още по-дълъг и започва в далечната 1992 г.

Като при всяко друго желание, сбъдването на това също изисква да се положат големи усилия. The Great Trail може да се нарече и най-големият доброволчески проект на света. За създаването на пешеходната и велосипедната “магистрала” са необходими множество разрешения и съгласувания на държавно и частно ниво, както и много часове физически труд. Работата на доброволците обаче позволява отделните разпокъсани участъци от маршрута да се съберат в единно цяло и да се създаде необходимата инфраструктура като обозначителни табелки, маркировка, места за почивка и тн.

Цели 25 години строителството на пътеката се финансира от даренията на партньорски фондове, корпорации и обикновени привърженици на идеята. Държавата от своя страна, в лицето на местните власти и екологичните служби, пък допринася за опазването и поддръжката на големи области като паркът Гатино, пътеките Катараки и Вояджър и други възлови точки от маршрута.

Всъщност създаването на The Great Trail позволява да се решат редица належащи проблеми. Като начало започва активна популяризация на туризма в Канада и здравословния начин на живот. Впоследствие местните общини подобряват връзките помежду си и се създават допълнителни работни места.

Пътеката прекосява цялата страна от Нюфаундленд до Британска Колумбия и от Атлантическия до Тихия и Северния ледовит океан. Можете да придобиете представа за мащабите на този маршрут от специално създадената интерактивна карта, която ще ви позволи да организирате пътешествието си и да подберете внимателно забележителностите, които искате да видите. Освен това детайлната карта разполага със съвети за пътешествениците, множество снимки на маршрутите и любопитни сведения за строителството на този или онзи участък.

По протежение на целия маршрут категорично е забранено придвижването с автомобил или мотоциклет, но изборът от други превозни средства е голям – велосипед, лодка, ски, кон, снегоходки… Всичко това спомага да се създаде едно специфично усещане за близост с природата, а всичко необходимо може да бъде наето от специални пунктове по пътеката. Самата тя пък на много места преминава през трасето на стари и изведени от експлоатация релсови пътища, предостъпени за каузата от канадските железници.

Основна част от пътеката преминава през южните части на Канада и свързва много големи градове и гъстонаселени райони. Някои от маршрутите дори преминават през централните пешеходни улици на градове и предлагат възможност за опознаване не само на красивата канадска природа, но и на градската култура на Халифакс, Монреал и Отава.

Проблеми с нощувките, попълването на провизиите или екипировката не съществуват. На специално обособени места по пътя са изградени къмпинги, зони за отдих, павилиони и магазини, предлагащи всичко необходимо за добруването на ентусиазирания пътешественик.

Уникална особеност на The Great Trail е възможността да се видят не само спиращи дъха гледки и градски пейзажи, но и да се опознае водното богатство на страната. Повече от 30% от маршрута се движат покрай различни водоизточници. Всичко това позволява при желание да наемате различни средства за придвижване в различните участъци и да се отдадете на тръпката от едно богато на изживявания приключение!

Morkadis

инфо: pochivka.blitz.bg

Вижте още:

9 туристически дестинации, които само най-смелите посещават

Най-отровните растения на планетата

14 туристически дестинации, от които ще ви побият тръпки

Истинските места, вдъхновили Disney

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.