Най-забележителните изоставени имения по света


Има нещо особено забележително в отмирането на една величествена в миналото постройка. Пищните украси се разпадат, някога представителните помещения вече са дом на най-различни насекоми и многопластов прах. Елегантната архитектура пък става жертва на времето и природните стихии.

Представяме ви девет имения, които имат както забележителен външен вид, така и интригуваща история.

Замъкът Подгорц, Подгорц, Украйна

1

Построен е между 1635 и 1640 г. Някога е бил богато обзаведен, но по време на Първата световна война, руските войски  унищожават интериора му. По-късно замъкът попада в ръцете на принц Роман Сангужко, който взима част от ценното му обзавеждане и през 1939 г. го отнася в Бразилия. След Втората световна война Съветският съюз го отваря и го превръща в туберкулозна болница. През 1956 г. обаче пламва пожар, който вилнее цели 3 седмици. Той унищожава и последните парченца от красивия интериор на Подгорц. Галерията на изкуствата в Лвов се опитва да възстанови замъка, но на този етап няма видими промени.

Замъкът Миранда, Сел, Белгия

2

Построен е през 1866 г. от английски архитект за фамилията Лиедекерке-Беуфорт. Те живеят там до Втората световна война. Впоследствие замъкът е поет от Националната железница на Белгия. От 1991 г. насам е празен, тъй като фамилията отказва да го предаде на община Сел.

Халсън Хол, Бенет Колидж, Милбруг, Ню Йорк

3

Първоначално Халсиън Хол е изпълнявал ролята на луксозен хотел (1890 г), но затваря през 1901 г. Няколко години по-късно той се превръща в училище за момичета Бенет Скул, където се обучават деца от известни фамилии. С възхода на обучението и на двата пола едновременно, Бенет запада и банкрутира. Затваря през 1978 г.

Кастел ван Месен, Леде, Белгия

4

Тази почти 500-годишна постройка (издигната през 1628 г.) е функционирала като замък, фабрика за джин, впоследствие – за тютюн, а след Втората световна – като пансион за момичета, финансиран от беглийската аристокрация. През 1971 г., след като обучението по френски е забранено във фламандските региони, училището престава да съществува, а сградата е изоставена. Разрушена е през 2010 г.

Имението Лилесден, Великобритания

1

Това имение е построено между 1853 и 1855 г. от банкер на име Едуард Лойд. След Първата световна война то е продадено. Превръща се в публично училище за момичета. Затваря през 1999 г. Оттогава сградата е необитаема.

Morkadis

Замъкът Банермън, о-в Банермън, Ню Йорк

2

Шотландският имигрант Франсис Банермън купува острова през 1900 г. и изгражда замък, с който да рекламира огромния успех на своя военен бизнес. Две години след смъртта му през 1918 г. в замъка избухват 200 тона снаряда и барут, които унищожават малка част от структурата. Пожар разрушава етажите и покрива през 1969 г. От 1950 г. насам островът става необитаем, след като фериботът, пътуващ до него, потъва при буря. През 2009 г. една трета от замъка се срутва.

Имението Муромцево, Русия

3

Руският архитект П. С. Бойцов създава множество средновековни замъци във френски стил през XIX век, но имението Мурмоцево е може би най-забележителният.

Замъкът на принц Саид Халим, Кайро, Египет

4

Унищожен е от Антонио Ласциак през 1899 г. По-късно е превърнато в едно от най-добрите средни училища за момчета в страната. От 2004 г. сградата е празна.

Имението Покровское-Стрешнево, Москва, Русия

5

инфо: http://www.obekti.bg/ 

Вижте още: 

ЗЛОВЕЩИ И ИЗОСТАВЕНИ МЕСТА

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.