Най-мистериозните места в света

Когато говорим за най-мистериозните места в света, първото, което ни идва на ум, несъмнено са обекти като Бермудският тригълник и Стоунхендж. Истината обаче е, че има още много места по света обвити в мистика и потайност, за които не се говори толкова. Вижте ги:

Сокорта

1

Сокотра е архипелаг от четири острова в Индийския океан до Африканския рог, като най-големият от тях, носещ същото име, заема около 95 процента от общата площ на острова. Защо островът е толкова мистериозен ли? Ами поради простата причина, че специфичният му пейзаж, както флората и фауната му изглеждат като излезли от научно-фантастичен филм и могат лесно да ви накарат да си мислите, че сте се озовали на някоя извънземна планета или в праисторически времена.

2

Това се дължи на факта, че Сокорта се е отделила от африканския континент преди милиони години и в следствие на изолацията си на острова са се зародили множество специфични видове, които не се срещат никъде другаде по света.

Сокотра притежава между 700 и 800 изключително редки вида растения и животни, от които 1/3 са ендемични видове – тоест такива, които не се срещат никъде другаде по света. Такива са дървото Драконова кръв, при разрез на кората на което протича червен сок, пустинната роза – сукулентен храст с височина до 1–1,5 метра, който на външен вид прилича на огромна бутилка, отрупана с нежни цветове, и дорстенията – силно приспособим представител на местната флора, който може да вирее направо в голата скала. В удебеленото му стъбло се съхранява солидно количество вода, нужна на растението за нормалното съществуване при такива екстремни условия.

3

Чудатият и изолиран остров е и дом на редица видове птици и животни от семейство котки, които не се срещат на никое друго кътче по земята.

Руините край остров Йонагуни

4

Древни пирамиди с разнообразни размери се намират не само в Египет, Южна Америка и Китай, но и на морското дъно в близост до остров Йонагуни, в най-западната част на Японския архипелаг.

През 1986 година водолази, пристигнали в близост до бреговете на японския остров, за да изследват акулите чук, се натъкват на невероятно интригуваща находка – на дълбочина от 25 метра те намират загадъчна подводна каменна пирамида. Откритата скулптура е стъпаловидна, наподобяваща вавилонските зикурати, а стените на блоковете й са прецизно обработени и идеално гладки.

Подводният феномен се превръща в истинска сензация, а неговият произход поставя началото на ожесточен научен спор.

5

Morkadis

Според някои специалисти подводния монумент е създаден изкуствено преди много години от неизвестна цивилизация, изчезнала от лицето на земята. Ако тази версия се потвърди, то паметника Йонагуни ще промени радикално историята на човечеството. Много учени се обединяват около тази теза, заради откритите по каменните блокове следи от обработка и рязане.

Геологът Масаки Кимура, който в продължение на 15 години изследва пирамидите, е на мнение, че те са дело на древна цивилизация. Според него монументът е на повече от 5000 години, но е бил наводнен преди 2000 години по време на земетресение. Други учени пък са на мнение, че пирамидите са на близо 16 хиляди години и са попаднали под водата преди 10 хиляди.

Изследователят-археолог доктор Роберт Скоч от Бостънския университет пък смята, че това е естествено образувание, обработено допълнително от неизвестни каменоделци.

Не липсват и тези, които са на мнение, че пирамидите не са сътворени от човешка ръка, а са по-скоро природно явление и вследствие на сеизмичната дейност скалата се разцепва и прави тези правилни геометрични форми. Спорове се водят и в днешни дни и няма окончателно становище по датировката и произхода на пирамидите, като загадката около тях се заплита, когато не далеч от монумента е открита издялана от камък човешка глава, на която са гравирани множество непознати йероглифи.

Тепуи

1

На границата между Венецуела, Бразилия и Гвиана се намират образуванията Рорайма тепуи – няколко десетки величествени и невероятно чудати релефни форми, представляващи планина, която вместо връх има огромно плато.

Местните индианци от племето пемон наричат природния феномен „тепуи“, което на техния език означава дом на Боговете. Учените са категорични, че тепуи са най-старите скалисти формации на Земята, а техните високи и трудни за изкачване отвесни скали ги обричат на изолация от останалия свят, вследствие на което те се превръщат в дом на ендемични растения и животни.

Най-изразените тепуи са Аутана, Ауянтепуи и Рорайма. Рорайма е най-високата (2810м) и най-известната, която също се нарича “Голямата синьо-зелена планина”. На върха и има площадка от около 30 квадратни километра.

Коренното население нарича Рорайма „Майката на всички реки“ и това не е случайно – платото дава начало на реки, рекички и ручейчета, които се вливат в най-големите водни артерии в тази част от света – Ориноко, Есекибо и Амазонка.

Геолозите смятат, че образуванията са останки от километрично дебел пласт седиментен пясъчник на възраст от два милиарда години, който с течение на времето е ерозирал, за да останат само най-устойчивите скали във вид на плосковърхи платовидни отрязъци от земната повърхност, издигащи се като каменни облаци над равнината и омагьосващи със своята красота и мистичност.

2

Местните обаче имат друго обяснение за появата на огромните релефни образувания. Из коренните жители витае легенда, според която Рорайма представлявала гигантско дърво, чиято корона се криела високо в облаците и била отрупана с плодове. Предците на днешните пемони живеели в подножието на Рорайма, където с мъка изкарвали хляба си от немощната почва, и постепенно се поблазнили да опитат от недостижимите плодове. Изкушени и амбицирани, те отсекли колосалното дърво. Докато го поваляли, от дънера му бликала голяма вода, която наводнила цялата савана, а предизвиканият същински потоп отнесъл короната с плодовете. След като наводнението се оттеглило, пемоните се върнали към стария си начин на живот, докато дънерът на митичното дърво – Рорайма, останал да напомня на поколенията за неблагоразумието на техните деди.

инфо: woman.hotnews.bg

Вижте още:

КЕРВАНСАРАИ – ЦИВИЛИЗАЦИЯ В ПУСТИНЯТА

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу. Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.