Най-мощният лазер създаде черна дупка

черна дупка

Учени успяха да превърнат атом в молекула чрез ултра ярко пулсиране на рентгенова светлина в черна дупка, съобщи Nature Wolrd News. Процесът се е осъществил съвсем за кратко. Създадената черна дупка е съществувала само за миг. Тъй като рентгеновият атом не привлича материята от околността с гравитацията, той е избухнал почти мигновено.

Импулсите са били толкова интензивни, колкото 100 квадрилиона киловата на квадратен сантиметър, удряйки 54 от 62 електрона от молекулата. Съответно те са създали молекула, която има положителен заряд 54 пъти по-голям от елементарния заряд.

Смята се, че това е най-високото ниво на йонизация постигано някога.

Учени обясняват, че Рентгеновият импулс първоначално отрязва йодния атом на пет или шест от неговите електрони. Полученият силен положителен заряд означава, че йодният атом след това изсмуква електроните далеч от метиловата група, като нещо като атомна черна дупка.

Това е първият случай, в който тестът е проведен успешно.

инфо: blitz.bg

Вижте още:

 

 

Подкрепете Световни Загадки!

Ако харесвате Световни Загадки и искате сайтът да продължи да съществува, подкрепете ни с дарение.

Световни Загадки е проект, който поддържаме с огромно желание и ентусиазъм, но и с много труд. Сайтът е безплатен за своите читатели и се издържа от реклама, което не винаги е достатъчно. Ако искате да сте сигурни, че и в бъдеще всички ще могат да имат достъп до информацията на сайта, можете да направите еднократно или месечно дарение с бутона [Donate] по-долу. Благодарим Ви!

 

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу. Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.