Най-неизследваните места на Земята

Често хората смятаме, че с модерните си технологии сме покорили природата. Тя обаче не е съгласна. Все още има места, които са останали на практика недокоснати от човека.

Ледената шапка на Гренландия

гренландия

Когато Ерик Червения попада на суша на запад от Исландия, той я кръщава Гренландия. Скандинавците се надпреварват за място на корабите, отпътуващи за този новооткрит рай. Когато пристигат там, пред тях се разкрива земя, покрита на 80% от лед. Разбираемо, никой не вижда нуждата да се отдалечава много от брега и да изследва вътрешността на страната.

Ледената покривка на Гренландия покрива около 100 000кв.км. и е дебела повече от 2км. Ако тя се разтопи, нивото на световния океан ще се повиши със 7.2м. Учените смятат, че това ще се случи до 2000 години.

Северните колумбийски планини

2

Трудно е да се каже доколко неизследвани са северните планини в Колумбия, защото партизанските бойци не водят официални записки в интернет. Много престъпници изчезват в тези райони, изчаквайки удобен момент да се появят отново. Повечето от местните обаче са миролюбиви племена.

Всяка следваща научна експедиция открива нови животински и растителни видове.

Амазонската екваториална гора

амазонка

Дори в по-голяма опасност от всякога, Амазонският басейн все още крие девствени гори и земи. Амазонската екваториална гора покрива по-голямата част о басейна и е толкова голяма, че в нея все още има племена, които не знаят за съществуването на модерната цивилизация.

Красива за съзерцаване, но опасна за пътуване, гората държи далеч повечето хора, но е безсилна срещу булдозерите. Всеки ден се унищожават огромни региони от появилата се преди 35-54 милиона години гора. Амазония обхваща повече от половината дъждовни гори в света.

Папуа Нова Гвинея

папуа

Morkadis

Папуа Нова Гвинея е известна като една от най-неизследваните страни. Дом е на огромно разнообразие фауна, флора и племена. Райски птици изумяват с неописуеми танци и ритуали за ухажване. Биоразнообразието е толкова невероятно, колкото и местните култури и новите видове растения и животни, които биват откривани непрекъснато.

Учените смятат, че има още безброй неидентифицирани видове в дълбоките джунгли на страната. Когато говорим за научен рай, Папуа Нова Гвинея може да се сравни с места като Мадагаскар и Белиз. Труднодостъпният терен е изолирал много райони, които са достъпни единствено по въздух.

Намибия

намибия

Намибия е най-малко населената страна в Африка. Около 2.1 милиона души живеят на 825 000кв.км. След проста сметка става ясно, че има доста свободно място. За всеки има предостатъчно земя, но Намибия е една от няколкото страни в света, в чиято конституция специфично е обърнато внимание на опазването на природата и природните ресурси. Дори с проблема с бракониерите в повечето африкански страни, политиката на Намибия защитава хиляди квадратни километри неизследвани пустини и плата.

Тристан да Куня

3

Тристан да Куня е един от най-изолираните архипелази в света. Най-близката суша е Южна Африка, а най-големият остров от архипелага е с дължина едва 11км. Много от по-малките острови не са изследвани. Те са толкова отдалечени, че един дори е кръстен Недостъпния остров. Верен на името си, има поне три корабокрушения край бреговете му.

Североизточен Сибир и Камчатка

сибир

Северозападен и североизточен Сибир могат да имат отделни места в този списък. Североизточен Сибир обаче е малко по-недостъпен. Целият Сибир е огромен – районът обхваща 70% от площта на Русия, но е дом на едва 30% от населението.

Местното население е ограничено от опасната география и зимното време. Повечето от човешкото присъствие се дължи на все по-усиленото търсене на нефт.

Североизточен Сибир е дори още по-пуст и ненаселен. Около 300 000 души живеят в източна Камчатка, а тундра и планини доминират пейзажа.

Гангкар Пуенсум

4

Гангкар Пуенсум е един от най-високите върхове, които все още не са покорени. Регионът, граничещ с Тибет, Китай и Бутан, е толкова изолиран, че до скоро дори не е бил картографиран. Изкачването на високите върхове в Бутан е забранено от 1994г заради религиозни вярвания.

Това означава, че потенциалните изследователи трябва да се занимават с китайска политика. През 1998г експедиция получава разрешение от Япония, но по-късно то е отменено. Граничните спорове в тази зона продължават до днес. Политически, социални, духовни и географски проблеми опазват Гангкар Пуенсум недокоснат от човека.

Антарктида

антарктида

Силни ветрове, смразяващи температури, ледени полета, айсберги и размазващи вълни – всички тези опасности са само на път за най-малко изследвания континент на Земята. Антарктида е белият бехмут на изследователския свят.

За повечето от нас, Антарктида е огромно леден кубче. Да, впечатляващо място, но не бихме искали да останем там дълго. За учени и изследователи обаче, белият континент крие безброй възможности. Никой обаче не живее там за постоянно.

Обещанията за открития карат учените да прекарват годишни мисии в опознаване на мистичната земя. Там има няколко вида гръбначни, като снежния буревестник и императорския пингвин.

С покачването на глобалната температура, все повече туристи с изненада откриват, че в Антарктида е по-топло от очакваното и има по-малко сняг.

Марианската падина

марсианската падина

Най-неизследваните места на планетата несъмнено са дълбините на океана. Вероятно няма по-известно дълбоко място от Марианската падина в Тихия океан. С дължина 2550км, широчина 60км и дълбочина почти 11км, Марианската падина е прозорец към въображението.

От 70-те години на 19-и век, когато изследователи започват да измерват падината, хората търсят начини да проучат всяка ниша в нея. Точно какво се крие там все още е загадка, но са наблюдавани някои видове, сред които едноклетъчни организми с дължина до 10см.

 

инфо: iskamdaznam.com

Вижте още:

 

 

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

 

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.