Най-прочутите римски папи

pixabay.com

Много от вас вероятно са се интересували от историята, културата и величественото наследство на Ватикана. Ще ви разкажем за най- прочутите и най-могъщите римски папи.

Както знаете, настоящият папа е Хорхе Марио Берголио, който избра името „Франциск“, в чест на Свети Франциск Асизки, ставайки първият папа Франциск в историята. Той е известен като реформатор, човек, който не се страхува да каже мнението си. Рано е да се прави оценка на Франциск, но сега можем да говорим за папите, управлявали Ватикана преди него.

Кой е допринесъл най-много за промяната на историята на Римската църква и Ватикана, нейното изкуство? Ще да споделим с вас списък от 6 папи, които по един или друг начин се открояват от останалите и успяват да допринесат за съвременната история!

Папа Сикст IV – Франческо дела Ровере (1471-1484)

Папа Сикст IV приема папството преди повече от 500 години преди папа Франциск. Сикст IV е известен с това, че блокира напредването на османците в Смирна, обявява война на могъщото семейство Есте във Ферара, както и че подготвя убийството на Лоренцо де Медичи в Заговора на Паци – макар и неуспешно.

Сикст IV инвестира парите си в града. Благодарение на него в Рим са реализирани много проекти и се появява цял списък с нови атракции. В наши дни, разхождайки се из Вечния град, можете да се минете по моста – Понте Систо, който е кръстен на него. Този мост е построен над Тибър, за да улесни достъпа на поклонниците до базиликата „Свети Петър“ за 1475-годишнината. Сикст IV павира и реставрира някои от улиците на Рим, ремонтира Аква Дева – един от най-старите римски акведукти, а също така възстановява фонтана Треви и църквата Ст. Мария дел Пополо – мястото, където тогава е погребано цялото му семейство. Именно благодарение на него е създаден първият музей на античните скулптури, сега по-известен като Капитолийския музей, който включва известната бронзова вълчица.

Но най-известната сграда и досега е Сикстинската капела. Първоначално е трябвало да се казва Капела Магна, но по-късно е преименувана в чест на Сикст IV. Няколко от най-великите художници на Ренесанса са участвали в декорирането на параклиса, включително: Сандро Ботичели, Пиетро Перджино, Пинтурикио, Доменико Гирландайо и Козимо Розели. Работейки в екип, те рисуват стенописи, изобразяващи живота на Мойсей и живота на Христос. Тези картини са завършени през 1482 г. Година по-късно Сикст IV отслужва първата литургия в Сикстинската капела на празника Успение Богородично, на която параклисът е осветен и посветен на Дева Мария.

Папа Урбан VIII – Мафео Барберини (1623-1644)

Папа Урбан VIII зае второто място в нашия списък с причина, защото той е активен покровител на изкуствата през периода на барока. Всички произведения на изкуството, поръчани от Урбан VIII, са насочени към показване не само на превъзходството на папата и католическата църква, но и на неговото семейство, чийто герб са трите пчели, които могат да се видят в много картини, скулптури и сгради в Рим. През 19 век учен решил да преброи всички пчели Барберини в Рим и се отказал, когато достигнал границата от 6000. В Палацо Барберини бароковият Сикстински таван има 3 пчели в центъра си, като по този начин прославя семейство Барберини и самия папа Урбан VIII.

Урбан VIII, който като кардинал отговаря за образованието на Бернини, го наема да обнови Рим. Ето защо в наше време е трудно да се намери място във Вечния град, където да не бъдат намерени произведенията на Бернини. Сред многото му творби са Палацо Барберини, Фонтана дела Баркача на Пиаца ди Спание, Фонтана дел Тритоне и великолепният бронзов навес под купола на базиликата Свети Петър.

Папа Сикст V – Феличе Перети (1585-1590)

И така, ако смятате, че историите за екзорсизъм, магия и екзекуции на смърт са привлекателни – това означава, че определено ще ви хареса Сикст V. Той се откроява много от другите папи. Сикст V е посветен на премахването на корупцията и беззаконието в римското общество. Друг е въпросът как го е направил! Той показва отсечените глави на престъпниците на колове. Той практикува обреди за изгонване, за да се освободи от езическите демони, след като възстановява четири древни египетски обелиска като указатели за поклонници в Рим. Например, на обелиска, който се намира в близост до базиликата „Свети Петър“, има надпис, който показва изгонването на злите духове от изток и запад. Всичко за защита на Ватикана.

Трябва да сме благодарни на Сикст V за реорганизирането на плана на града Рим, тъй като именно той създава много нови улици в града, както и полага основите на печатницата в Рим. Учени от различни части на Земята твърдят, че завършването на строителството на купола на Свети Петър също е негова заслуга. Сикст V не иска да изчака десетгодишния срок, за който тогавашните работници говорят, а иска да инвестират в този срок – 24 месеца. Благодарение на общи усилия и неуморен екип куполът е завършен само за 22 месеца.

За разлика от други папи, Сикст V, за съжаление, не оценява древността и историята на Великия град. Иска да превърне Колизеума във вълнена фабрика с къщи за работници и събаря много стари паметници и ги използвал като суровини за други строителни проекти. Той превръща колоната на Марк Аврелий и колоната на Траян в пиедестали за статуите на светите апостоли Петър и Павел.

Morkadis

Но нека не забравяме добрите неща, които Сикст V прави. Той ни оставя в наследство фонтана на Мойсей. Този фонтан е част от плана на Сикст V за осигуряване на втори акведукт в града, с цел да донесе чиста вода в по-малко населените райони на Рим за комфорт на хората. Палацо Барберини и фонтанът Тритон по-късно стават използваеми само благодарение на акведукта Сикст V.

Папа Инокентий X – Джовани Батиста Памфили (1644-1655)

Инокентий X e в нашия списък благодарение на много интересна история. Известно е, че семейството му е било най-големият враг на семейство на Урбан VIII. Инокентий X е решен да реформира финансовия климат в Рим, тъй като неговият предшественик Урбан VIII веднъж изпразва хазната заради личните си интереси и прищявки. Инокентий Х въвежда няколко реформи, за да възстанови доходите на държавата, отговаряйки „при никакви обстоятелства“ на всичко, с което не се съгласи. Така той получава прякора „няма начин“ монсеньор.

Независимо от това, Инокентий X продължава да възстановява Рим, за да потвърди своето превъзходство над семейство Барберини. Състезанието между семействата достигна невероятни размери. Те поръчват произведения на изкуството, за да украсят домовете си.

Боромини е назначен от папския художник, участващ в изграждането на църкви като Сант Агнес в Агоне, Сонт Иво ала Сапиенца и великолепното овално стълбище в Палацо Барберини. Бернини също успява да работи с Инокентий Х с неговия Фонтан на четирите реки, намиращ се на Пиаца Навона. Интересна история свързва този фонтан и Бернини. В крайна сметка първоначално проектът на фонтана е прехвърлен на Боромини, но Берини участва в тази задача благодарение на факта, че той представя снахата на Инокентий X Дона Олимпия, като сребърен модел на фонтана. Виждайки модела на Бернини, Инокентий Х не може да устои на волята на Дона Олимпия – такъв е нейният контрол над папата.

Дължим много на царуването на Инокентий X – това е Палацо Памфили, агоналният обелиск, фонтанът на Нептун, повечето произведения, открити на Пиаца Навона, както и настоящият папски летен дворец, Кастел Гандолфо и реконструкцията на църквата Свети Йоан Латерански.

Папа Пасхалий I – Паскал Масими (817-824)

Предпоследният папа в нашия списък, Пасхалий I, се смята за един от най-прочутите папи в историята. Пасхалий е ангажиран с възстановяването на Рим, за да подчертае значението му като древен град и модерно (по онези стандарти) място на власт. Като истински римлянин папа Пасхалий изпитва изключителна любов към града, стреми се да го прославя и укрепва неговото превъзходство, предимно над източноправославните църкви.

Пасхалий дава убежище на гръцки монаси и художници, избягали от Константинопол по време на иконоборството, като по този начин създава свой собствен екип от художници на майстори на мозайки. Тези художници грациозно украсяват църковните интериори като златния параклис на Свети Зенон в титулярната църква Санта Праседе, посветен на майка му Теодора. Много историци потвърждават голямата му любов към майка му, благодарение на което той получи прякора „мамино момче“.

Папа Юлий II – Джулиано дела Ровере (1503-1513)

Ще ви разкажем защо Юлий II е много важен човек за Рим. Той получава уважаван кардиналски пост, който му е даден от чичо му папа Сикст IV, а по-късно става папа като цяло, без да има богословско образование (което е било почти невъзможно за толкова почтен пост през 14 век). Следвайки стъпките на чичо си, Юлий II се интересува повече от политически въпроси, с които свързва силен ангажимент към изкуството. Юлий II спонсорира някои от най-великите произведения на изкуството в италианския Ренесанс, наемайки известни художници като Перуджино и Рафаел, за да украсят личните стаи на папата. Именно Юлий II нарежда на Микеланджело да рисува стенописите на тавана на Сикстинската капела.

В творбите на Микеланджело се крият много подигравки към действащите папи от онова време, забулени в неговите творби. Ето защо милиони туристи от цял свят идват във Ватикана, за да се насладят на културното наследство и да научат историята на създаването на тези шедьоври.

източник: sanovnik.bg

Вижте още:

Опасен ли е Ватиканът за света? Обвиняват църквата за множество убийства

Тайните архиви на Ватикана предсказват края на света

„Луцифер“ – Тайният музей на Ватикана

Могъществото на символите

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.