Най-скъпите съкровища, откривани в нашето време

48 тона сребро край бреговете на Ирландия юли 2012 г.

1

Американската компания Odyssey Marine Exploration обяви през юли 2012г, че при експедиция в Атлантически океан са извадили 48 тона сребро. Съкровището е намерено край бреговете на Ирландия, на борда на воененно – транспортният кораб Гесопа (Gersoppа) потънал през 1941 г.след нападение от германски подводници. От осемдесет и пет членният екипаж е бил спасен само един човек. От тогава съкровището е лежало на дълбочина 4.7км. Това е най-големият скъпоценен товар от благороден метал намиран някога в морските дълбини. Съкровището се оценява на приблизително 38 милиона долара.


„Среброто на Наришкини“ в Санкт Петербург – 2012 г.

2

През март 2012 година в Санкт Петербург по време на реставрация на старото имение (Трубецких-Нарышникых) работниците попаднали на зазидана стая пълна със сребърни прибори. На повечето от тях е бил отпечатан семейният герб на Наришкини. Всички вещи са били в перфектно състояние. Съкровището е престояло там от 1917 г. Съдовете и приборите от находката са били внимателно увити във вестници и ленени кърпи, напоени с оцет, което ги предпазило от окисляване.

22 милиарда щатски долара в индийски храм – 2011 г.

3

В индийският храм Падманабхасвами през 2011г. е намерено едно от най-големите съкровища в историята на човечеството. Според експерти богатствата, зазидани в по-ниските нива на храма, възлизат на около 6% от общата стойност на златният фонд на Индия, което се равнява на около 22 милиарда долара.
Съдържателите на храма, построен в индийския щат Керала, започнали да складират получаваните дарения още от XIV век. в шест подземни хранилища за съхранение. През XVIII век било взето решение подземните тайници да бъдат зазидани.

Половин Центнер римски монети – 2010 г.

4

Голямо съкровище от бронзови монети на Римската империя, с тегло над 160 кг. бе намерено във Великобритания през 2010г. Съхранявани в глинена делва, която била на по-малко от 30-сантиметра под земята, те са били открити от любител иманяр. Експерти твърдят,че монетите са били принесени в жертва на боговете.

Злато и скъпоценности в Стафордшир – 2009 г.

1

През 2009г. в Стафордшир( Staffordshire) любителят археолог Тери Хърбърт попада на съкровище, за което се смята, че се отнася към англо-саксонската (Anglo – Saxon) епоха. То включва в себе си пет килограма злато, около три килограма сребро и скъпоценни камъни.
Сред откритите вещи са намерени златни брошки, доспехи и мечове, съдове и религиозни принадлежности. Аматьорът се натъкнал на съкровището, изследвайки с метален детектор районът около фермата на приятеля си. Под земята са намерени повече от 1500 различни предмета, за които се счита, че са принадлежали на членове от елита на англо–саксонците.

Morkadis

Съкровище, скътано от Цезар – 2012 г.

2

Едно от най-големите съкровища в историята на археологията е открито 2012г. на остров Джърси в Ламанша. Любител археолог намерил скривалище с ценности с общо тегло над 700 кг. Според мнението на учените, съкровището е на повече от 2000 години. Предполага се, че е скрито от келтските племена, бягащи от войските на Юлий Цезар.
Металните изделия, са били толкова плътно слегнали за 2000 години, че са образували огромен блок. Според различни оценки, стойността на находката, се оценява между 5 и 17 милиона щатски долара.

Милиони в германска библиотека – 2011 г.

3

Колекция от уникални монети, общата стойност, на която може да достигне няколко милиона евро, е била намерена сред книгите в обществената библиотека в един от градовете на Долна Бавария. Жената, която почиствала библиотеката намерила кутия с клетки, в която имало колекция от гръцки, римски, византийски, както и френските монети от времето на Наполеон Бонапарт.
Според една от версиите, колекцията е била скрита през 1803 г. от страна на властите, които изземвали, съхраняваните в манастири монети и книги в полза на държавата.

Златото от крайцера „Единбург“ – 1981 г.

4

През 1981 г. в Баренцово море е извършена най – голяма дълбоководна операция по изваждане на златото от потъналият британски крайцер „Единбург“. В края на месец април 1942 г. крайцерът напуснал руският град Мурманск и се насочил към Англия с 5,5 тона злато на борда. По пътя обаче, корабът получил сериозни повреди от германски военни кораби и по решение на капитана, крайцерът бил потопен. Едва през 1980 г. британските експерти успели да определят точното местонахождение на кораба и през септември 1981 г. по-голямата част от златните кюлчета били извадени. Само малък процент от товара е останал не открит.

Седемнадесет тона сребро на дълбочина 2,5 км – 2011 г.

1

Около 17 тона сребро, беше намерено на борда на британски кораб, който потънал в Атлантическия океан. Корабът Мантола (Mantola) е претърпял корабокрушение през 1917 г. след нападение от германската подводница U-81. Според експерти, стойността на съкровището е повече от 19 милиона щатски долара.

Съкровището на галеон „Аточа“- 1985 г.

2

През 1985 г. след 15 години на търсене, най – после е било намерено легендарното съкровище на испанският галеон „Аточа“, който се разбил през 1622 от буря край бреговете на Флорида.
Изтегленото от морското дъно богатство се оценява на повече от 400 милиона долара. В него са намерени около двеста златни и около хиляда сребърни кюлчета, бижута, златни ланци, и арсенал оръжия от XVII век.

Пиратско съкровище на плажа във Флорида – 1984 г.

3

Един от най-известните търсачи на съкровища Бари Клифърд е намерил останките на разбилата се пиратска галера” Wide” само на няколкостотин метра от плажа на нос Код (Cape Kod) по крайбрежието на Флорида. От нея са извадени около пет тона различни скъпоценности.

Общата стойност на откритите драгоценности превишава 15 млн. долара. Преди да се разбият на крайбрежни рифове пиратите са ограбили повече от петдесет кораба.

Злато, платина и брилянти от кораб без име – 2009 г.

4

Останки от британски товарен кораб, потопен от нацистите по време на Втората световна война, са били намерени в северо – източното крайбрежие на Южна Америка. Ценността на находката се състояла в това,че корабът превозвал голям товар от злато, платина и диаманти, предназначени за попълване на хазната на Съединените щати.
Името на кораба не е било разкрито. Наименували са го условно Синият Барон(Blue Baron). Морският съд е претърпял корабокрушение през юни 1942 година.

Половин милион златни и сребърни монети – 2007 г.

1

През май 2007 г специализираната в търсене на морски съкровища компания Odyssey Marine Exploration, обяви откриването на потънал кораб с 500 000 златни и сребърни монети на борда. Съкровището е било извадено и изпратен до САЩ, но не е обявено кой е притежателят на потъналия кораб, и мястото на което е бил намерен.

Монети и магически камък в Карибския басейн – 2011 г.

2

Край бреговете на Карибско море, недалеч от Доминиканската република американската организация на търсачите на съкровища Deep Blue Marine е открила находка през 2011г. На това място е имало корабокрушение през XVI век . Водолази са намерили 700 антични монети, стойността на които може да достигне милиони долари. Между тях имало още, антични статуетки и необичаен огледален камък, който може да се използва в шаманските ритуали.

Съветска платина на британски кораба – 2012 г.

3

През февруари 2012 г. известният търсач на съкровища от САЩ Грег Брукс открил потъналият британски кораб Порт Никълсън (Port Nicholson), който през 1942 г. не успял да достави кюлчета от платина от СССР до Ню Йорк. Корабът бил потопен от германска подводница. Този товар е бил предназначен за разплащане на Съветския съюз с правителството на САЩ за доставка на боеприпаси, военно оборудване и храна за съюзниците.

инфо: obektiven.com

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

 

Един коментар
  1. VALERI ILIEV 9 години ago

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.