Най-смъртоносните места на планетата (част 2)

продължение от част 1

Продължаваме разказа си с най-смъртоносните места на нашата планета, заслужили името си:

Долината на черния бамбук, Китай

Местните наричат долината – Хейчжу. Намира се в китайската провинция Съчуан. До нея се стига през Каменните врата, намиращи се на източния склон на планината Меан. Мястото се счита за едно от най-загадъчните в света заради многобройните изчезвания, които се свързват с името на долината. Веднъж влязъл, никой не се завръща жив от там – било то човек или животно. Няма открити следи. Хората просто загиват, най-често в необясними катастрофи.

През 1950 г. в долината на черния бамбук се разбива самолет. Причините са неизвестни – не са открити технически неизправности, няма съобщение за беда. Най-странното, че през същата година в Долината на черния бамбук още стотина души изчезват необяснимо.

През 1962 г. от цяла геоложка експедиция оцелял само водачът, който имал какво да разкаже. При навлизането в долината се появила непрогледна мъгла, издаваща странни звуци и объркваща усещането за време. Нямало видимост на повече от метър. Паднала изведнъж и след няколко минути изчезнала, но с нея се изгубила и групата. Цялата техника, вещи, а и самите геолози така и не били намерени. Единственото, което спасило водача бил фактът, че още в началото изостанал от групата в комбинация със страхът му, който го накарал да се вцепени.

През 1966 година долината взела поредните си жертви – цял отряд военни картографи, а 10 години по-късно изчезнала група лесовъди.

Вероятните причини според някои са геомагнитни влияния, портали към други светове или дори растения, които отделят психотропни изпарения. Загадката обаче още не е разрешена. И това привлича хиляди туристи от цял свят.

Долината на падащите птици, Индия

Долината на падащите птици. Доста интересно име. Всъщност долината се казва Джатинга, но е получила наименованието си заради странното явление, което настъпва всеки август. Без някаква видима причина от небето започват да падат птици. Любопитна аномалия. Още по-странното е, че падащите птици са в полусъзнание при падането, но не дават почти никаква индикация за това. Най-вероятната хипотеза е наслагването на магнитните, атмосферните и геофизичните аномалии, които карат птиците да загубят чувството си за ориентация и да започнат да падат. Тази теория обаче има едно несъответствие – явлението започва да се наблюдава през последните години, което издига на преден план въпросът: От къде са се появили тези фактори?

Долината на смъртта, Камчатка

Да, името говори само по себе си. Долината на смъртта се намира в горното течение на река Гейзерна край вулкана Кихпинич. Мястото не е толкова голяма загадка като останалите, благодарение на учените, които открили, че причина за смъртността в района е въглеродният диоксид и сероводородът, които са резултат от вулканичната дейност. През 30-те години на миналия век, кучетата на местни ловци изчезнали, а по-късно били открити техните останки. На територията на долината са открити всякакви полуразложени птици и животни.

Истината е, че нашата планета е пълна с безброй още неразрешени загадки и места като тези, които само чакат да разкрият мистериите си.

Долината на смъртта, Якутия

Така нареченият котел, изобразен от художника Юрий Михайловски по разказите на стар номад.

В необятната Русия също има печално известни места. Едно от тях се намира в горното течение на река Вилюй. Според местните там е разположен вход към адските подземия, където обитават неизвестни същества, а други твърдят, че в тази местност под вечния мраз са скрити отломки на летящи чинии.

Названието на местността също говори само за себе си – Елюю Черкечех. В превод от якутски това означава Долината на смъртта. Феноменът Елюю черкечех е нанесен в много енциклопедии на аномалните зони на планетата. Появата му тук се свързва с падането на Тунгуския метеорит през 1908 година.

През това място в миналото минавал пътят на якутските ловци, затова имало запазени свидетелства на очевидци, че тук се намирал вкопан в земята огромен меден котел, или както го наричали – Желязната къща. Местните ловци понякога нощували в неговите помещения, които „пазели лятна топлина в лютия мраз“, което обаче не се отразявало добре на здравето им – след това те се разболявали силно, а ако някой пренощувал тук повторно, умирал.

Сега местните заобикаляли отдалече този пуст район. Редки очевидци разказвали, че там има изпъкнала над земята сплескана арка, под който се намирали множество метални стаи, в които и през най-силните студове било топло като през лятото.

Преданията по този край твърдят, че на всеки сто години в долината изпод земята изскача огромен огнен факел, изпепеляващ всичко живо в радиус от сто метра.

Първото споменаване на Якутската долина на смъртта е от средата на XIX век, от Ричард Карлович Маак (1825–1886), естественик, педагог и изследовател, който пребивавал в Якутия между 1853 и 1855 и провеждал научни изследвания в басейна на река Вилюй. Маак изучавал релефа на местността, геологията и се запознал с поверията, населяващи този край.

„На брега на река Алги Тимирбит, което означава „голям потънал котел“, наистина се намира гигантски котел от мед. Големината му е неизвестна, тъй като над земята се вижда само неговият край, но в него растат няколко дървета“, пише Маак през 1853 година.

инфо: iskamdaznam.com

Вижте още:

7 призрачни места, които приличат на сцени от научна фантастика

3-те места на Земята, към които ще се устремят милиарди хора, за да оцелеят

10 от най-опасните места на Земята

Места в Русия, свързани с мистична сила

Подкрепете Световни Загадки!

Ако харесвате Световни Загадки и искате сайтът да продължи да съществува, подкрепете ни с дарение.

Световни Загадки е проект, който поддържаме с огромно желание и ентусиазъм, но и с много труд. Сайтът е безплатен за своите читатели и се издържа от реклама, което не винаги е достатъчно. Ако искате да сте сигурни, че и в бъдеще всички ще могат да имат достъп до информацията на сайта, можете да направите еднократно или месечно дарение с бутона [Donete] по-долу. Благодарим Ви!

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.