Най-стряскащите предсказания на Стивън Хокинг за бъдещето

стивън хокинг

Един от най-брилянтните учени на нашето време – астрофизикът Стивън Хокинг, почина на 76-годишна възраст в дома си. В последните години Хокинг направи множество предсказания за бъдещето на човечеството и планетата Земя.

Ето и най-популярните от тях:

Земята като огнена топка

Едно от най-стряскащите предсказания на Хокинг е, че Земята я очаква същата съдба като на Венера и че тя ще се превърне в огнен ад през 2600 година. Предишни изследвания сочат, че Земята ще бъде погълната от Слънцето след 5-6 милиарда години. Според Хокинг човечеството трябва да се заеме сериозно със задачата да изготви план за напускане на планетата, за да избегне катастрофата. Хората трябва да потърсят обитаеми планети другаде, обяви преди време ученият.

Той бе част от инициативата Breakthrough Starshot, която планира да създаде ултрабързи космически кораби, които да търсят подходяща планета около близката звезда Алфа Кентавър, припомня Actualno.

Изкуственият интелект

Изкуственият интелект може да стане причина за гибелта на човешката цивилизация, смята Хокинг. „Развитието на изкуствения интелект може да се превърне и в най-положителния, и в най-страшния фактор за човечеството. Трябва да си даваме сметка за опасността, която той представлява”, заяви Хокинг преди време.

Според астрофизика най-новите технологии може да доведат до деградация на човека, да го направят напълно безпомощен пред природата. В условията на естествената еволюция и борба за оцеляване това означава сигурна смърт, подчерта Хокинг.

Агресията

Ако машините не ни убият, ние ще го направим сами, твърдеше големият учен. Агресията, според него, ще е в основата на упадъка на цивилизацията. „Тя може да имала отношение към оцеляването в пещерната епоха – за завладяване на територия, осигуряване на храна и размножаване, но в наши дни ще ни унищожи“, бяха думите на учения.

Извънземните

Според Хокинг, ако съществуватизвънземни, те едва ли биха били дружелюбно настроени. „Резултатът ще бъде като при откриването на Америка от Колумб“, казва той. „Напредналите извънземни цивилизации могат да станат номадски и да търсят и завладяват всички възможни планети. Ако е така, звучи логично да се опитат да използват всяка нова планета за материали, с които да строят корабите си, за да могат да продължат, както и за каквито и да било ресурси. Кой знае къде ще е границата на това“, добавя Хокинг.

инфо: novini.bg

Вижте още:

Morkadis

Хокинг: Черните дупки може да са вход към друга вселена, от която няма връщане назад

Стивън Хокинг: Извънземни има, пазете се от тях!

Хокинг обясни какво трябва да си вземем, преселвайки се на друга планета

Стивън Хокинг: Трябва да внимаваме с изкуствения интелект

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.