Най-черният материал в света е аналог на черна дупка

7

Инженери физици от британската компания Surrey Nanosystems са представили нова разработка – уникален материал с иметоVantablack, който се смята за най-черния в света.

По думите на разработчиците той поглъща практически цялата светлина, освен нищожните 0,035%, които се отразяват от неговата повърхност. Това интересно свойство прави Vantablack напълно невидим.

Научната преса вече е кръстила материала изкуствена черна дупка. Такава мощна гравитация като истинска черна дупка Vantablack, разбира се, не притежава, но със светлината прави същото, което и космическите чудовища – поглъща я и не я изпуска.

Друга интересна особеност на новия материал е в това, че дори огънат отстрани той си изглежда плосък, тъй като за очите всички извивки остават незабелязани.


„При огъване на Vantablack наблюдателят очаква да види вдлъбнатини и гънки, но вместо това той вижда илюзия за съвършено тъмен отвор в пространството“, разказва съавторът на изследването Бен Дженсен, който е и технически директор на компанията Surrey Nanosystems.

Опити за създаването на абсолютно черен материал вече са правени неведнъж. През 2008 година екип от Политехническия институт „Ренселър“ представилил материал, който отразявал само 0,045% от светлинните вълни, но разработчиците от Surrey Nanosystems успели да надминат този рекорд.

Особените свойства на материала са отразени в неговото название. Vanta се явява акроним от словосъчетанието vertically aligned carbon nanotube arrays, тоест „вертикално изравнени масиви от въглеродни нанотръбички“.

Въглеродните нанотръбички били създадени от учените в лаборатория с алуминиево фолио при ниски температури. Те са плътно преплетени, което позволява на светлината да прониква вътре, но много малко количество, предимно в ултравиолетовия, инфрачервения и микровълновия спектър – се отразяват от тази „гора“.

Такъв свръхчерен материал снижава нивото на разсеяната светлина, а също 7,5 пъти по-добре от медта провежда топлина и се явява 10 пъти по-здрав от стоманата. Затова той има редица потенциални приложения, включително като „шапка невидимка“ за военни обекти, които е необходимо да се скрият.

С него може да се покрива вътрешната част на чувствителни телескопи, предназначени за откриване на бледи и далечни обекти. И накрая, той може да се прилага за повишаване на производителността на слънчеви панели и инфрачервени датчици.

Вижте още: 

ЧОВЕЧЕСТВОТО ЖИВЕЕ В ЧЕРНА ДУПКА?

инфо: http://megavselena.com/

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

 

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.