Наказания или награда: Затвори, които приличат на санаториуми

Когато става дума за затвори, въображението ни започва да рисува сурови условия в мрачни тесни килии. Съществуват обаче немалко изправителни учреждения, които изглеждат като…. санаториуми. В тях затворниците се чувстват като на курорт.

1. Затворът на остров Бастой

1

Норвегия е известна на целия свят с хуманните си закони. Затворът на остров Бастой е същински рай. За него мечтаят всички опасни престъпници. Трябва да отбележим, че казвайки рай, ние не проявяваме сарказъм. Това заведение действително прилича повече на скъп санаториум, отколкото на място, където се надзирават опасни хора.

2. Лузира в Кампалеа (Уганда)

2

Този затвор със строг режим в Кампала е предназначени за социализация на затворниците. Всички престъпници живеят в уютни стаи, които се отличават от обичайната ни представа за килия.

Затворниците могат да се занимават с градинарство, чистене, готвене и дори да завършат образованието си. Агресивното поведение тук е по-скоро изключение, а не правило.

3. Затворът Халден в Норвегия

3

Този затвор е обкръжен от 30 хектара гори. Представлява един от най-интересните курорти за опасни престъпници в страната. Сградата е построена през 2010 г. Обстановката позволява да се имитира живот извън решетките.

Всеки затворник, като се има предвид че тук лежат хора, извършили сериозни престъпления, разполага със своя стая с хладилник и телевизор. Той може да използва обща кухня и веднъж седмично да посещава супермаркет на територията на затвора.

През светлата част на деня затворниците могат да работят, за да получават заплата, докато са в затвора. Тя е в размер на 9 долара. В останалото време имат достъп до спорт, разходки из гората и музикални занимания. Всеки престъпник има право на три разговора с роднини седмично.

4. Ономити в Япония

4

Morkadis

Всеизвестна е жестокостта в японските затвори. Този обаче се отличава кардинално от общоприетата представа. Става дума за затвор за хора в напреднала възраст. Тук те разполагат с добре устроени стаи, подходяща храна според възрастта и медикаменти. Сградата на затвора е оборудвана с перила и рампи за придвижване. Свободното си време затворниците могат да прекарват, четейки, разхождайки се или шиейки.

5. Аранхуес в Испания

5

Светли килии с изображения на анимационни герои по стените – това е нещо обичайно за този затвор. Тук се настаняват хора, които имат малолетни деца, бременни жени, а също и наскоро станали родители.

В Аранхуес има отделни стаи за свиждания със семействата, стаи за майки с деца и др.

6. Женски затвор в Колумбия

6

Снимките на килиите на този затвор наподобяват студентски общежития. Женският затвор в Сан Дието е за жени, които са получили шанса да се поправят и да се реализират в по-нататъшния си живот.

Всяка вечер осъдените излизат извън пределите на изправителното учреждение, за да работят като бармани, миячки или пък помощници в кухнята.

7. Затворът Норгегхавен в Холандия

7

Трябва да знаете, че нивото на престъпността в Холандия е много ниско. Повечето килии пустеят. За да се запълнят, понякога се изпращат затворници от Норвегия.

Всички килии са добре мебелирани. Затворниците разполагат с легло, бюро, хладилник, телевизор и тоалетна.

8. Мъжки затвор в Осло

8

Той се намира в центъра на града. В него се настаняват хора, които предстои да получат своите присъди. Пригоден е за максимум 243 души. Всички задържани имат достъп до развлекателен център – стилен интериор, килими, мека мебел, настолни игри и други антрибути, които създават атмосфера на уют и топлина.

Всички килии са единични и наподобяват малка стая в хотел.

9. Otago Corrections Facility в Милбърн

9

Обстановката в този затвор по нищо не отстъпва на настаняване в хотел. Подът е отопляем, има спортна зала, библиотека, рехабилитатор. Затворниците живеят в единични килии с удобни легла и бюра.

10. Център по правосъдие Леобен, Австрия

10

Сградата на този затвор е същински шедьовър на архитектурата. За затворниците има удобни килии с всичко необходимо за нормален живот. На територията на комплекса има маси за пинг понг, спортна зала и библиотека, която работи денонощно.

инфо: profit.bg

Вижте още:

Има ли полза от затворите?

Най-необикновеният затвор в света, в който хората са изградили функциониращо общество

Тази жена е била затворник в собствения си дом цели 25 години

Най-бруталните затвори по света

За още интересни новини харесайте страницата ни във Facebook  тук

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.