Накъде води най-дългият въжен мост в България

Снимка: pochivkablitz.bg

Най-дългият въжен мост у нас е дълъг 260 метра. Намира се на изключително интересно и живописно място.

Той е построен в началото на 90-те години и е единствената връзка на едно населено място с цивилизацията. Всъщност това селище е разположено на остров насред планината. Ако не е мостът, достъпът до него става само с лодка.

Село Лисиците е разположено на около 10 км от Кърджали. Намира се на остров в язовир „Студен кладенец“. През 1993 г. единственият достъп до селото – въженият мост, е разрушен от водната стихия. Това налага извършване на основен ремонт, което всъщност води до изграждане на нов мост по съвременна технология.

Мостът е изграден е в най-тясната част на язовира. На него често се виждат рибари. Районът е изключително красив.

В селото са останали да живеят около 20 души. Почти всички имат моторни лодки, защото заради разрушенията и ремонтите на моста те нямали друг начин за придвижване.

Когато падне нивото на язовира до селото се стига и по черен път, но той рядко е проходим. Преди в село Лисиците е имало училище, здравна служба и детска градина. Ток имат, но водата идва от няколко кладенци и една чешма.

В миналото в селото е имало 70 семейства, а местните казват, че е наречено Лисиците, защото е скрито като лисича хралупа, пише 24rodopi.com.

Снимка: pochivkablitz.bg

До мястото се достига от Широко поле или по жп линията, като се слиза на спирка „Желязна врата“ и се продължава в посока Широко поле. Мостът се вижда добре от линията. Най-красивата гледка е от крепостта „Моняк“ – другата забележителност на селото.

Човекът, отговарящ за поддръжката на моста, е починал преди няколко години и за съжаление не е назначен нов. Състоянието на съоръжението не е добро, липсват дъски, парапетите имат нужда от ремонт. Въпреки това се намират авантюристи, които го прекосяват с мотори, което е изключително опасно.

Оригиналният мост е построен през 1974 г. След пропадане на моста и смъртен случай навръх 31 декември 1999 година е изградено ново съоръжение.

Въпреки че в селото няма магазин или кръчма, могат да се срещнат доста туристи, пленени най-вече от красивата природа. Там няма дори улици.

След моста туристите обикновено се насочват към крепостта „Моняк“. Тя е разположена на река Арда. Намира се на връх, наречен Шеста крепост над язовир „Студен кладенец“.

От него се открива възхитителна гледка към планината, долините, склоновете и язовира. От там се вижда средновековна българска крепост на десния бряг на Арда, както и крепостта на раннохристиянския ансамбъл с черква „Свети Йоан Предтеча“ над Вишеград. Вероятно трите укрепления са разположени така, за да може да бъде охраняван добре този важен участък.

Morkadis

Снимка: pochivkablitz.bg

Останките от „Моняк“ се състоят от крепостната стена, осемстенната кула и резервоари за вода, са изградени през XII век върху основите на значително по-стар градеж – римски кастел.

Запазената част от външната крепостна стена е с дължина повече от 270 м, а височината ѝ на места достига до 7 – 8 метра. Изградена е от камъни, споени с вар и пясък. Височината на кулата е около 3 – 4 метра. Общата площ на Шеста крепост е 18 000 кв. м.

До село Широко поле, което е на 4 км от крепостта, се достига лесно, тъй като е разположено на ж.п. линията Хасково – Кърджали. От селото до крепостта има добре оформен път, маркиран със специална табела. Теренът е стръмен, на места почти отвесен.

източник: pochivkablitz.bg

Вижте още:

Вълшебните легенди за вековния Кадин мост

Старобългарски мост на 6 века стои непокътнат

Дяволският мост в България е в списъка с най-невероятните мостове по света

Гирсу – най-древния мост в света

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.