Накъде се движи Млечният път?

млечен път

Може и да не се усеща, но Млечният път е в постоянно движение – той плува през космическото пространство със скорост от над 2 млн. км/ч.

Астрономи съобщиха, че с помощта на новооткрито празно пространство в открития космос могат да обяснят в каква посока се е насочила галактиката ни и с каква скорост. Оказва се, че Млечният път не само е притеглян от космическите сили, но също така е и бутан, посочват изследователите в статия в списанието Nature Astronomy, съобщи БГНЕС.

Земята се върти около оста си с около 1600 км/ч и около Слънцето със 100 000 км/ч. От своя страна нашата звезда обикаля центъра на галактиката ни с 850 000 км/ч.

Как обаче става това?

Дълго време учените вярваха, че гъстонаселени региони на Вселената притеглят към себе си Млечния път посредством своята гравитация. През 80-те като основна притегателна сила беше обявен регионът, наречен Големият притегател – клъстър от няколко галактически струпвания на разстояние 150 млн. светлинни години от Млечния път.

„Само че посоката (на привличане – бел. ред.) не беше съвсем вярна“, посочва съавтора на проучването Даниел Помаред от френската Комисия за алтернативна енергия и атомна енергия.

По тази причина учените обърнали поглед към космически регион, намиращ се на 600 млн. светлинни години отвъд Големия притегател. Там те открили зона с десетки галактически струпвания, наречена Концентрация на Шепли.

И ако това все още не обяснява напълно посоката и скоростта на нашата галактика, то според новото проучване на Помаред и неговите колеги галактиката ни не само е дърпана, но и бутана. Чрез създаването на 3D карта на движението на галактиките през космоса те са открили преди неизвестен голям регион, голяма част от който е без галактики и който по всяка вероятност отблъсква от себе си Млечния път и съседната му галактика Андромеда. Учените нарекли региона Диполов рефлектор.

„В допълнение на това, че сме притегляни към известната ни Концентрация на Шепли, ние също така сме изтласквани от новооткрития Диполов рефлектор“, коментира съавтора на проучването Йехуда Хофман от Еврейския университет в Йерусалим.

инфо: actualno.com

Вижте още:

 

Подкрепете Световни Загадки!

Ако харесвате Световни Загадки и искате сайтът да продължи да съществува, подкрепете ни с дарение.

Световни Загадки е проект, който поддържаме с огромно желание и ентусиазъм, но и с много труд. Сайтът е безплатен за своите читатели и се издържа от реклама, което не винаги е достатъчно. Ако искате да сте сигурни, че и в бъдеще всички ще могат да имат достъп до информацията на сайта, можете да направите еднократно или месечно дарение с бутона [Donete] по-долу. Благодарим Ви!

 

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу. Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.