НАСА планира да построи „облачни градове“ в орбитата на Венера

венераУчени на НАСА работят над проект за построяването на град от огромни балони в облаците на Венера, който ще даде възможност на астронавтите да изследват планетата, без да стигат до опасната ѝ повърхност, съобщи в. „Индипендънт“.

Венера е по-близка по размер, плътност и химичен състав до Земята, но също така е много негостоприемна.

Температурата там достига до 462 градуса по Целзий, а атмосферното налягане е 92 пъти по-голямо от земното. Има и слой киселинни облаци. На 45 км над планетата обаче условията са почти идеални. Атмосферното налягане е сравнимо със земното, а гравитацията е малко по-слаба.





Именно там според проекта Havoc (High Altitude Venus Operational Concept) могат да бъдат разположени балонообразните апарати за по двама астронавти, които ще им позволят да работят до 30 дни.

Проектът е все още в начална фаза, но работата по него продължава, докато НАСА бъде готова да стигне с астронавти до Венера.

Предизвикателството за мисията е как сгънатите балони да стигнат до Венера, а след това ще бъдат надути. Трудно ще е също корабът и слънчевите панели, които ще го захранват, да издържат на сярната киселина в атмосферата и на другите предизвикателства, докато се носи над планетата.

Въпреки трудностите, ако технология бъде разработена успешно, мисиите в атмосферата на Венера ще разширят възможностите пред човечеството в Космоса, смятат от екипа по системен анализ и концепции към НАСА.

инфо: vesti.bg

Вижте още: 

ЗАГАДКИТЕ НА СЛЪНЧЕВАТА СИСТЕМА

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.