Настъпи астрономическата есен

pixabay.com

Тази нощ в 04:04 часа сутринта настъпи астрономическата есен. Есенното равноденствие в България беше посрещнато с прогнози за слънчево време, но типични за есента по-ниски температури.

Тази година есента ще е придружена с обилни валежи и студове. От днес в по-високите върхове дори започна да вали сняг.

Есента е преходен сезон между лятото и зимата и официалният край на сезона е с настъпването на зимното слънцестоене, което в Северното полукълбо идва на 21 декември.

Есенното равноденствие е положението, когато денят и нощта са равни по продължителност, в следствие на движението на Земята около Слънцето.

В старогръцките митове се смята, че това е времето, когато Персефона слиза при своя съпруг – богът на подземното царство Хадес и прекарвала при него 6 месеца в годината.

Това отключвало тъгата на нейната майка – богинята на плодородието Деметра. Тъгата на богинята се разпростирала по цялата Земя и довеждала зимата.

Есенното равноденствие е сред едни от най-енергийни дни в годината. То е символ на плодородието, равновесието и мъдростта. През този период процесите в природата се насочват навътре.

За българския фолклор есента е сезон, в който змейовете се прибирали в своите пещери, а на Земята настъпвал тъмния период от годината.

Докато не върнем часовниците си с 1 час назад, Слънцето над страната ни ще изгрява в около 7 часа и 15 минути и ще залязва в 19 часа и 15 минути.

източник: sanovnik.bg

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.