Науката показва защо тишината е наистина важна за мозъка ви

щастие 1

Много хора прекарват голяма част от ежедневието си в среда, изпълнена с постоянни и различни звуци. Това кара голяма част от тях да търсят места, където могат да се насладят на тишината. Но знаете ли, че времето, прекарано на тихо, има положително въздействие върху емоциите на човека?

Изследванията показват, че времето прекарано на тишина е много по-важно за мозъка на човека, отколкото много от нас осъзнават. Няколко неща се случват, когато прекарвате повече време на тишина.

По-малко напрежение

Доклад, изготвен от Крейг Зимриг, д-р в сферата на екологичната психология, отбелязва, че кърмачетата в интензивно отделение за новородени имат негативна реакция към високите нива на шум. Това повишава сърдечните им честоти и кръвното налягане, нарушава и прекъсва съня им.

Друго изследване, публикувано в списание „Heart”, показва, че две минути пълна тишина са по-ефективни за отпускане, отколкото в слушането на релаксираща музика. Това се измерва чрез промени в кръвното налягане, както и от количеството на циркулиращата кръв към мозъка.

По-добра мозъчна активност

Изследванията показват, че мозъкът на човека непрекъснато оценява и интернализира (придава  субективен характер на) информацията. Той прави това дори и на тишина. Когато мозъкът на даден човек почива, той продължава да абсорбира и анализира информацията.

Когато хората не са разсеяни от шум или изпълняват задачи, тишината позволява на съзнанието им да обработва по-добре мислите и идеите си. На тишина, мозъкът на човека е в състояние да работи осъзнавайки по-добре на вътрешната и външната си среда.

 

Теория за възстановяване на вниманието

Това е убеждението, че мозъкът на човека е в състояние да възстанови своите ограничени познавателни ресурси, като прекарва време в среди с ниски нива на входяща сензорна информация. Изследванията показват, че непрекъснатото внимание, което изисква съвременния живот поставя акцент (и стресира) върху префронталната кора.

Това е част от мозъка, отговорен за вземането на решения, решаването на проблеми и др. Когато човек прекарва време сам, на тихо, мозъкът му може да се отпусне и да не се фокусира толкова много върху входяща сетивна информация .

Нормализира стресовите хормони

Доказано е, че шумът има дълбок физически ефект върху мозъка на човека. Това води до повишаване нивата на стресови хормони, които се освобождават вследствие на шум. Звуковите вълни достигат мозъка на човека като електрически сигнали.

Morkadis

Човешкият мозък реагира на шума, дори и когато спи. Хората, живеещи в среда с високи нива на шум, показват високи нива на хормони на стреса. Това кара хората да пренебрегват всички типове шум, включително реч и важни предупредителни звуци.

Повишен фокус

Когато човек прекарва време на тишина, умът му има повишена способност да се съсредоточава върху неща, които са важни за него.

Изследванията показват, че съзнанието първо реагира на звуци и после се бори  да се съсредоточи върху задачите. Когато човек е в тиха среда, способността му да поддържа фокуса си и успешно да завършва задачите се увеличава.

Мрежа по подразбиране

Важно е хората да са свободни от отвличане на вниманието, което ги държи на повърхността на ума им. Мрежата по подразбиране е част от мозъка на човека, която му позволява да се ангажира със само-генерирано познание. Това е, когато съзнанието на човек блуждае и фантазира, медитира или мечтае. Това се случва, когато мозъкът на човек е спокоен и може да се отстрани от външната стимулация. Особено важна част за хората с творчески професии.

Когнитивните (познавателните) ресурси са по-достъпни

Изследванията показват, че шумът оказва отрицателно въздействие върху работата на хората в училище и на работното място. Това може да доведе до намаляване на мотивацията и увеличаване на грешките при изпълнение на задачите. Когнитивните функции на мозъка, които са най-силно засегнати от шума, са решаване на проблеми, четене, внимание и памет.

Проведени са изследвания на деца, живеещи в домове с високи нива на шум, като например такива в близост до железопътни линии, самолетни полети и магистрали. Тези деца отбелязват по-ниски резултати в четенето. Също така са и по-бавни в развитието на техните когнитивни способности и езикови умения.

Емоционално здраве

Когато човек е изложен на постоянен шум, част от мозъка, която контролира преодоляването на проблеми или бягството от тях, е под повишена тревога. По този начин човек пренебрегва и прикрива отрицателните си емоции.

Психолозите имат успех със своите пациенти, когато седят на тихо и мислят за отрицателните им емоции. Смята се, че тишината прави възможно обективното обработване на емоциите.

След толкова проучвания и доказателства е ясно едно: за интелектуалното ни развитие, емоционалното и физическото ни здраве, а оттам и за работата и кариерата ни, е важно да стоим на тихо колкото е възможно повече!

инфо: beu.bg

Вижте още:

12 трика, с които нашият собствен мозък ни заблуждава

Какво се случва в мозъка на хората, които мислят за самоубийство

Безсмъртието ще е възможно с ъплоудване на мозъка в компютър

Не се бори с лошите мисли, замести ги

За още интересни новини харесайте страницата ни във Facebook  тук

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.