На ръба на познатия свят: Най-мистериозните острови от световния фолклор!

В миналото липсата на познания е карала хората да си обясняват случващото се около тях с помощта на мистицизма. Така се родили повечето митове, легенди, предания и религии – благодарение на страха от неизвестното и богатото човешко въображение.

Комбинацията от всичко това е довела до разпространяване на митове за предполагаеми земи, разположени на ръба на познатия свят. Слуховете за тях са останали през вековете, а някои от тези острови дори са били картографирани, при положение че ги няма на практика.

На особена почит в човешкото съзнание били островите. Мистицизмът около тях се дължи на това, че те седят на границата между два свята. Те са земя, но са заобиколени от морето.

Изолацията им дава допълнителна храна на въображението. Точно и затова когато моряците забелязвали остров на хоризонта, винаги се чудели тази земя какво означава – спасение или свръхестествена заплаха.

Вижте най-тайнствените острови от световния фолклор, пленявали човешкото въображение векове наред.

1. Бразил – островът на зайците великани

7

Преди Бразилия да стане известна на европейците, в Западна Европа хората говорили за легендарния остров Бразил. Легендата разказвала, че той се намира западно от остров Ирландия. Говорило се, че мистичната земя е невероятно красива и зелена. В центъра ѝ се намирала висока планина. Островът бил обгърнат от гъсти мъгли, които се отдръпвали веднъж на седем години и само тогава можело да се стигне до него. В средновековните карти островът бил отбелязван, а авантюристите, които разказвали, че са го посетили, споделяли, че там живеел велик магьосник, но най-страшното били огромни черни зайци великани, които нападали чужденците и ги изяждали.

2. Островът на демоните

8

През 15-16 век на световните карти, недалеч от бреговете на днешна Канада, се появил непознат днес остров, наречен Острова на демоните. Заселилите се в новите земи колонизатори разказвали за мистериозен остров, от който се чували смразяващи кръвта писъци. По-късно друга история придобива популярност в Европа –за изпитанията на девойката Маргьорит. През 1542 година френският крал възлага на благородника пътешественик Жан-Франсоа Робервал да открие селища по северното атлантическо крайбрежие на Северна Америка. Робервал тръгва на път и взима своята племенница Маргьорит със себе си, но тя започва връзка с един от офицерите му. Ядосан, благородникът изоставя Маргьорит, любовникът й и една бавачка на остров в реката Сейнт Лорънс. Там Маргьорит ражда дете, което умира, както се случило с любовника й и бавачката. Маргьорит обаче успява да оцелее и е спасена от баски рибар, а по-късно се връща във Франция, където разказва ужасяваща история за паранормални явления и същества от друг свят, които обитават острова. До ден-днешен не е ясно кой е островът от тази история. Смята се, че може да е остров Фикот, близо до протока на остров Бел на северния край на Нюфаундленд.

3. Тир На Ног

9

Западният бряг на Ирландия се гордее с необичаен брой митологични острови. Едно от местата, което много хора биха искали да посетят, е Тир на Ног – островът на вечната младост. Според легендата на него няма болести, болка и глад. В потоците текат медовина и бира вместо вода и всеки посетител го чака вечно щастие. Има, разбира се, уловка. Една година на острова възлиза на десетки години в нормалния свят. Веднъж посетил острова, човек трябва да се откаже от всичко, защото дори и кратко посещение до дома може да му струва живота.

4. Антилия

Morkadis

В легендите на Иберийския полуостров Антилия се намирала далеч на запад в Атлантическия океан. Дълго време тази мистична земя била изобразявана в Карибско море около бреговете на Венецуела. Легендата разказва, че през 714 година, когато арабите превзели Иберийския полуостров, седем епископа избягали през морето, заселили се на Антилия и основали седем велики града. Островът бил магичен и давал сили, а пясъците по плажа му били от чисто злато. В Испания и Португалия, преди да освободят земите си от маврите, мислели, че епископите ще се върнат със силна армия да им помогнат. По-късно митовете около острова и слуховете за златните му пясъци накарали десетки изследователи да поемат на експедиции в издирването му.

инфо: sanovnik.bg

Вижте още:

Мистериозните обитатели на Гоби и конфликт с пришълци

Мистериозните древни „кофуни“ в Япония

Най-мистериозните човешки популации на Земята

Тъмни води: Най-мистериозните точки от световния океан

За още интересни новини харесайте страницата ни във Facebook  тук

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.