Невероятната история на Мата Хари

4

Мата Хари е прочута като най-известната шпионка на ХХ век. Сценичният й псевдоним е Мата Хари – на малайски това означава окото на утринната зора. Баща й е собственик на магазин за шапки, но Мата Хари твърди, че е японски принц.

Истинското име на Мата Хари е Маргарет Гертруда Зелле. Тя е родена на 7 август 1876 година в холандското градче Леуварден. Маргарет Гертруда започва да учи в най-скъпото частно училище заедно с местните аристократи.

За да изпъкне сред връстниците си, Маргарет започва да измисля истории, в които баща й е японски принц, а майка й е баронеса. За да се отърве от родителите си, Маргарет решава да се омъжи.

Тя купува вестник с обяви за мъже, които търсят жена за брак. Така попада на обявата на Рудолф Маклауд, офицер от източна Индия, който е от стар шотландски род. Рудолф е с 20 години по-стар от Маргарет, но това не й пречи да се омъжи за него.

Маргарет ражда син и дъщеря на съпруга си, който я ревнува много. Трагедия сполетява семейството, когато бавачката на сина на Маргарет го убива с отрова. Родителите се развеждат, но съдът дава право на Рудолф да отглежда момичето си. Маргарет се опитва да я открадне от него, но не успява.

3Тя заминава в Париж, но не може да си намери работа като модел на художници, тъй като според тогавашните критерии е твърде пищна. Накрая я взимат на работа в цирк Молие, където й предлагат да стане танцьорка на екзотични танци. Тогава от лейди Маклауд тя се превръща в Мата Хари.

През 1905 година тя демонстрира пред избрано общество от аристократи екзотичния си танц, който представлява стриптийз – в края на танца върху Мата Хари не остава нищо освен гривните и колието й.

Тя разказва на журналистите измислени истории за това как на изкуството на екзотичните танци са я научили будистки монаси. Мата Хари става толкова известна, че нейното име се превръща в бранд и цигарите „Мата Хари“ стават много популярни.

Тя танцува на най-големите сцени на Европа, но под натиска на Църквата се съгласява да не се съблича докрай, а да остава по прозрачно трико. Мата Хари опитва късмета си и в Амстердам, където получава договор с Кралския театър.

Колкото и пари да има, на Мата Хари не й стигат, тъй като тя вече е свикнала да живее в разкош. Затова през 1915 година тя решава да сключи сделка с немското разузнаване.

Мата Хари е разконспирирана за нула време от френското и английското разузнаване, но те изчакват, за да видят какво точно смята да направи красивата шпионка. Тя обикаля Европа и изпълнява задачите на германците.

През 1916 година френското разузнаване иска да я вербува и Мата Хари се съгласява на сделка срещу един милион франка. Кариерата на Мата Хари като двоен агент свършва много бързо.

През февруари 1917 година тя е арестувана от френската полиция с обвинение в шпионаж. На 24 юли 1917 година започва процесът срещу Мата Хари и на другия ден тя вече получава смъртна присъда. Адвокатите й молят президента на Франция за милост, но на 15 октомври присъдата е изпълнена.

5

Morkadis

На разстрела Мата Хари се появява с красива дълга рокля и скъпи бижута. Тя отказва да сложи превръзка върху очите си, защото иска да гледа екзекуторите си.

Срещу нея стоят единадесет френски войника, които трябва да стрелят, но след като тя пада мъртва, се оказва, че осем от тях са стреляли във въздуха. Мата Хари е простреляна с три куршума, само един от които се оказва фатален – този в сърцето. Дори в последния си миг великата шпионка успява да накара част от екзекуторите си да се преклонят пред красотата й и да се опитат да я пощадят.

инфо: sanovnik.bg

Вижте още: 

ЧЕТИРИТЕ НАЙ-ГОЛЕМИТЕ ПРЕЛЪСТИТЕЛКИ В ИСТОРИЯТА

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

 

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.