Невероятна находка с десетки древни кораби на дъното на Черно море

5

Уникална находка от напълно съхранени 40 древни кораба бе открита на дъното по българското черноморско крайбрежие. Корабите са открити на дълбочина 150 метра, където няма кислород, поради което са и напълно съхранени. Някои от тях са известни на учените само по описанията им от историческите документи и свидетелства. 

Откритието беше обявено официално от англичанина проф. Джон Адамс, основател и директор на центъра по морска археология в университета на Саутхямптън. Неговия екип заедно с изследователи от България, Гърция, САЩ и Швеция работи по морския археологически проект „Черно море“, чиято цел е изследване преди всичко на морското дъно, което морето е отвоювало от сушата в края на ледниковия период. Някои от корабите са от Османската, а други още от Византийската империя. Те могат да послужат като източник на нови познания за корабоплаването и начина на живот на населението по черноморското крайбрежие не само на днешна България.

„Останките са истински подарък, това е едно увлекателно откритие, защото то се е съхранило благодарение на аноксията, липсата на кислород на дълбочина 150 метра в Черно море“, пояснява професор Адамс. Изследванията на международния екип са извършени с изследователски кораб и два безпилотни подводни апарата. Единият от тях прави видео записи и 3D-изображения с голямо разрешение. Другият апарат, който в отчетите е наричан „революционен“ заради техническите си характеристики, има геофизическа апаратура. По време на изследванията той поставя няколко рекорда – потапяне на дълбочина 1800 метра и покриване на разстояние от 1250 километра.

Сензацията е кораб от XIII – XIV век. Става дума за ранните кораби на италианските републики, които са плавали в Средиземноморието и в Черно море. Такъв кораб до сега не е откриван никъде по света. Този, който ние открихме, е в изключително добро състояние.

Българскити правителство е дало разрешение за проекта на Центъра по подводна археология и Университета в Саутхямптън още през юни миналата година. Самият проект се реализира въз основа на Конвенцията на ЮНЕСКО за съхраняване на културното подводно наследство. Очаква се работата на подводните археолози да продължи три години, след това ще е необходима още една година за обработка и анализ на събраните данни.

„Никога досега българската акватория на Черно море не е изследвана в толкова голям мащаб. Подводната археология и подводната геофизика ще работят съвместно за документиране, датиране и анализ на подводното културно наследство на България, обогатявайки познанията ни за праисторическото и историческото културно развитие и антропогенното въздействие в региона“ – така учените обобщават резултатите от проучването.

инфо: БГНЕС

Вижте още:

 

 

 

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.