Невероятни технологии, които можем да очакваме скоро (част 2)

продължение от част 1

Човечеството непрекъснато се усъвършенства, подобрява живота си с помощта на нови технологии. Учените и изобретателите правят невероятни открития всеки ден. Много от тях са толкова полезни и оригинални, че може да станат реалност в обозримото бъдеще.

Продължаваме с описанието на невероятните технологии. Можете тук да прочетете първа част на

Виртуално пазаруване

Първият в света виртуален магазин за пазаруване отвори в Южна Корея. Пътниците на ЖП гарата могат да направят поръчка с доставка до посочения адрес, като направят снимка на баркода. Идеята принадлежи към веригата магазини Homeplus.

Компанията е инсталирала витрини, показващи рафтове с стоки в пълен размер. Всеки артикул е придружен с баркод. Купувачът трябва само да сканира баркода на желания продукт чрез мобилното приложение, за да направи покупка с доставка.

Безпилотни превозни средства

Десет безпилотни превозни средства ще попълнят автопарка на планетата през 2020 г. Очаква се това да спаси живота на 2500 души през следващите 15 години. Напоследък автомобилните корпорации активно въвеждат технологията за автоматично шофиране. Много компании разработват превозни средства със самостоятелно управление. Наскоро Google представи първия прототип на безпилотен автомобил.

Живот под купол

Фантастични градове със защитни куполи ще се появят скоро на Земята. В Дубай активно се изгражда Mall of the World Mall с прибиращ се купол. Мобилният подслон е предназначен да предпазва посетителите от задушаваща топлина. Куполът контролира вътрешния климат, климатизацията и ултравиолетовото лъчение. Търговският и развлекателен комплекс обхваща площ от 4,5 км². Под един покрив ще има фитнес център, хотели, център за красота, културни и развлекателни зони.

Изкуствена флора за преобразуване на въглероден диоксид

Morkadis

Учените по света отдавна търсят използването на CO2, който земната атмосфера съдържа в изобилие. Наскоро се появи нова концепция за слънчеви клетки, които използват слънчева енергия за преобразуване на атмосферния въглероден диоксид в гориво.

Новата технология не изисква благородни метали. Батериите се произвеждат на основата на волфрам, който се отличава с по-висока проводимост при по-ниска цена. Слънчевите клетки произвеждат синтетичен газ, подходящ за изгаряне или преработка във въглеводородни горива.

Защитно поле от плазма

Разработчиците на Boeing измислиха ново поколение отбрана, което предизвика интерес у военните. Според патента, всяко превозно средство може да бъде оборудвано с плазмено поле, което поглъща ударната вълна. За целта се инсталират специални лазерни системи, които генерират силово поле. Създавайки плазма, силовото поле загрява и кондензира въздуха. Разработчиците вярват, че защитното поле може както да абсорбира, така и да отразява енергията на външните влияния.

Плаващи градове

 

Най-добрите умове на човечеството работят за решаването на проблема с глобалното затопляне. Архитектът Винсент Калеба представи проект за плаващ екополис. Водните градове ще се превърнат в новия дом на 50 хиляди бежанци, принудени да напуснат дома си поради нарастващото морско равнище. Екополис е оборудван с възобновяеми енергийни източници. Плаващият дизайн е под формата на разцъфнала пъпка с три повдигнати венчелистчета. Дизайнът събира прясна вода от атмосферата. Енергийните системи се захранват от слънцето, вятъра, вълните и приливите и отливите.

3D печат на човешки органи

Не е далеч времето, когато 3D принтерите ще започнат да печатат органи за трансплантация директно в болници. Технологията за обемен печат се подобрява с бързи темпове. Разработчиците напълниха касетите със смес от интелигентен гел и живи клетки. По време на печат принтерът пресъздава структурата на биологичната тъкан.

След охлаждане на модела, гелът се измива добре. В резултат на това остават само клетки, свързани под формата на орган или част от тялото. Учените трябва да решат редица въпроси, за да научат отпечатания орган да изпълнява функциите на естествения прототип. Щом разработчиците се научат да „включват“ изкуствени органи, хората ще забравят за донорството.

Умни хлебарки

Екип от учени измисли бионични средства за контрол на насекомите. Развитието ще увеличи шанса да се спасят хора, заседнали под развалините. Антените на хлебарките са свързани с малко радио. Учените контролират насекомите чрез електрически импулси. С помощта на антени, хлебарките разпознават предмети и лесно проникват на недостъпни места.

Видео запис на сънища

Учените са научили как мозъкът „вижда“ света около него. Гледайки активността на визуалните центрове на мозъка, те успяха да прекодират видеоклипове в YouTube. Новата технология се нуждае от допълнително усъвършенстване. В бъдеще това ще позволи да записвате сънища, ментални образи, художествени идеи.

Учените сканираха мозъците на колегите си, които гледаха видеоклиповете с томограф. Получените данни се преобразуват в математически модел, въз основа на който съставят „речник“ на мозъка. Речникът помага за дешифриране на мозъчната дейност. Резултатът не бил толкова ярък и цветен, колкото истинския филм.

Търсене на извънземни цивилизации

 

Китай е построил гигантски радио телескоп FAST, който няма аналог. Размерът на рефлектора е равен на общата площ от 30 футболни игрища. Огромното огледало се състои от 4450 панела. Радио телескопът се намира в китайската провинция Гуейджоу. Диаметърът на телескопа е половин километър, а периметърът е малко над километър и половина. Със сигурност, гигантската инсталация ще разшири разбирането ни за космоса.

Дълголетие за 1000 години

Ученият Обри де Грей от университета в Кеймбридж вижда предимството на бързото развитие на технологията, във възможността за почти безкраен живот. Геронтологът разработва терапия за елиминиране на стареещите клетки, които са спрели да се делят. Това ще освободи жизнено пространство за младите клетки.

Терапията ще забави стареенето на 60-годишните с 30 години. На 90 години терапията може да се повтори, за да се отърве отново тялото от дисфункционални клетки. По този начин животът на възрастен човек може да бъде удължен почти за неопределено време. Д-р Грей планира да приложи експериментална терапия през следващите 6-8 години, превръщайки еликсира на младостта в реалност.

Мнозина от нас ползват чудесата на съвременните технологии без да съзнават, че живеят в мечтаното бъдеще. Обикновените удобства на които се радваме днес, само преди няколко десетилетия са били чиста фантастика. Днес вече не мечтаем, просто не много търпеливо чакаме следващите изобретения от фантастичните филми, да навлязат в живота ни.

инфо: iskamdaznam.com

Вижте още:

Опасности и вреди от 5G

Българин показа оръжието, което предизвиква всички смъртоносни катаклизми

Паралелните реалности – на границата между науката, научната фантастика и езотериката

Ако хората изчезнат, кой би доминирал в живота на Земята?

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

 

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.