Невероятни технологии, които можем да очакваме скоро (част 1)

Човечеството непрекъснато се усъвършенства, подобрява живота си с помощта на нови технологии. Учените и изобретателите правят невероятни открития всеки ден. Много от тях са толкова полезни и оригинални, че може да станат реалност в обозримото бъдеще.

Предлагаме две дузини технологии на бъдещето, които коренно ще променят живота ни през следващите десетилетия.

Биохладилник

Руският дизайнер Юрий Дмитриев предложи неочаквана, уникална концепция за хладилник. Изобретението му беше наречено “Bio Robot Refrigerator”. Устройството не прилича много на познатия ни хладилник. Той напълно е лишен от рафтове, отделения и врати. Контейнерът е напълнен с не залепващ биополимерен гел, който нежно държи продуктите.

Биохладилникът е много икономичен, тъй като цялата консумирана електроенергия се ползва само за захранване на контролния панел. Биополимерният гел охлажда продуктите чрез енергията на светлината, която генерира. Гелът е без мирис, напълно безопасен. Основното предимство на биохладилника е неговата компактност. Устройството може да бъде окачено на стена или фиксирано към тавана.

Дронове за ултра бърз 5G интернет

Докато в някои страни мобилните оператори работят само в 4G мрежи, Google реши да разработи ултра бърз 5G интернет. Амбициозният проект е наречен Project Skybender. Основната характеристика на проекта е, че 5G Интернет ще се предава с помощта на дронове, захранвани със слънчева енергия. Очакваната скорост на трансфер е един гигабайт в секунда.

Услугата ще работи на милиметрови вълни, тъй като настоящият обхват на мобилните комуникации е препълнен с оператори. Google трябва да реши проблема със съвместимостта на по-къси вълни с мобилен сигнал. Ако инженерите успешно се справят със задачата, в скоро време ще се появи невероятно бърза интернет връзка.

Вечно съхранение на данни на 5D дискове

Британски учени от Саутхемптън създадоха експериментален 5D диск за запис и съхраняване на информация. Дискът съхранява данни в пет измерения и може да съхранява информация за милиарди години. Малкият диск побира 360 терабайта данни. Не се демагнетизира, не се топи при нагряване до 1000 градуса. Очаква се в близко бъдеще 5D дискът да се превърне в познат начин за съхранение на данни.

По време на запис, информацията се трансформира в три слоя нанодоти. 5D съответства на местоположението и размера на точките. Нано точки реагират на светлина и променят полярността та диска. За да го прочетете, е необходим поляризатор или микроскоп, който може да открие промяна в полярността на светлинния лъч. Британските учени записаха на 5D диск Библията, Всеобщата декларация за правата на човека, научните трудове на Нютон и множество друга информация.

Инжектиране на кислород

Morkadis

Американски учени от Бостънската детска болница са измислили микрочастици, които могат да доставят кислород в кръвта на пациента. Инжекциите на уникалните микрочастици ще спасяват живота на човек, който не е в състояние да диша. Използвайки този метод, учените успяха да наситят човешката кръв със 70 процента кислород.

Въздушният мехур е затворен в капсула от липиди. Размерът на капсулите с кислород е 2-4 микрометра. Микрочастиците с капсули се суспендират в течност. Веднъж попаднали в кръвта на пациента, капсулите пренасят кислород към червените кръвни клетки.

Подводни транспортни тунели

Уникалната разработка принадлежи на норвежките учени. Необичайни подводни магистрали, разположени в плаващи тръби с голям диаметър, скоро ще се появят в Норвегия. Дълбочината на подводните тунели е 30 метра. Тръбите ще се прикрепят към огромни плаващи обекти. Очаква се плаващите мостове да решат транспортния проблем. Инвеститорите вложиха 25 милиарда долара в проекта. Планираната дата на пускане е 2035. Инженерите трябва да се справят с влиянието на външни фактори под формата на морски течения, силни ветрове и вълни.

Биолуминесцентни дървета

Група учени работят върху специална порода биолуминесцентни дървета, които ще светят в тъмното. Ако сухоземната растителност притежаваше ензима от светулки или медузи, тогава нощите биха били много по-ярки. Учените вече са създали малко растение, което свети през нощта. Сега е ред на дърветата.

Телевизори на руло

LG представи експериментален прототип на телевизор с гъвкав екран, който се навива на руло. Прототипът е базиран на полимерна LED технология. Други производители на електроника също работят в тази посока. Очаква се електрониката на бъдещето да стане невероятно преносима и гъвкава.

Лещи за свръхчовешко зрение

Лекар от Канада е готов да започне клинични изпитвания на бионични лещи, които могат да подобрят нормалното зрение три пъти. Новата леща е предназначена да подобри лещата на човешкото око. За инсталирането е необходима 8-минутна операция. Лещата се инжектира в окото със спринцовка. След 10 секунди лещата се изправя и заема позиция над естествената леща, като трайно подобрява зрението на пациента.

Спрей за дрехи

Дизайнерът Манел Торесот от Испания е разработил необичаен спрей за създаване на дрехи. Спреят се прилага върху всяка част на тялото. След изсушаване, тя може да бъде отлепена, измита и облечена отново, като обикновените дрехи. Спреят се състои от специални влакна и полимери, които правят тъканта еластична и издръжлива. С тази технология можете да създадете оригинални дрехи с уникален дизайн.

Портрет по ДНК

Американската студентка Хедър Хагбог е разработила технология, която ви позволява да създадете 3D портрет на човек, използвайки неговата ДНК. Прави впечатление, че американката е използвала в работата си ДНК проби, получени от дъвки и фасове. Тя въвела ДНК последователността в компютърна програма за 3D принтер. Резултатът е версия на външния вид на 25-годишен мъж в пълен размер.

Мнозина от нас ползват чудесата на съвременните технологии без да съзнават, че живеят в мечтаното бъдеще. Обикновените удобства на които се радваме днес, само преди няколко десетилетия са били чиста фантастика. Днес вече не мечтаем, просто не много търпеливо чакаме следващите изобретения от фантастичните филми, да навлязат в живота ни.

инфо: iskamdaznam.com

Вижте още:

Топ 10 технологии, които ще видим до 20 години

Русия ще разработва технологии за телепортация

Мистериозни технологии в древна Варна: Загадки, които съвременната наука не може да обясни

Виктор Гребенников побеждава физичните закони и става невидим, „крадейки“ технологии от природата

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

 

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.