Некропол от времето на Августа Траяна откриха в Стара Загора

5

Старозагорските археолози са открили част от некропол от времето на Августа Траяна. Некрополът бил намерен, когато се подготвял теренът за магазин на голяма верига в района на река Бедечка в областния център, съобщава Дарик.

Смята се, че двете гробници са от втората половина на 3-ти век. Предполага се също, че в едната е било положено богато семейство от античния град.

И.д. директор на Регионалния исторически музей архитект Петър Калчев определи находката като изключително важна и ценна. По думите му това е част от некропола на Античния град Августа Траяна. Съоръженията били много солидно изградени. Те били изградени от много добре обработени каменни блокове, които били покрити с големи каменни плочи.

Едната гробница в момента се проучва. В продължение на повече от две години в нея били погребани 6-7 души. Калчев предполага, че става въпрос за фамилна гробница на богато семейство от Античния град.

Монета, стъклен съд, бронзова фигура и бронзова тока са открити до момента в една от гробниците. Археолозите предполагат, че вероятно ще бъдат намерени и други предмети, тъй като проучванията продължават.

Полицаи охраняват мястото на археологическите открития. Идеята била след като проучванията приключат, съоръженията да бъдат монтирани някъде около музея в Стара Загора.

инфо: news.bg

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.