Необичайни открития на НАСА, които ще ви изненадат

nasa

Изследванията в НАСА далеч не са свързани само с Космоса – много от техните открития са вдъхновени от желанието на учените да се улесни животът на космонавтите. По-късно много от тези открития влизат в масова употреба и се оказват полезни не само за космонавтите.

Адаптирано бебешко мляко – проведено е изследване през 80-те години на миналия век, с което от НАСА проверили дали могат да ползват микроводораслите за хранителен запас при дълги мисии. Резултатът от изследванията е създаването на добавка, която е включена в състава на адаптираното мляко. Нарича се Formulaid и е от изключителна важност за зрителното здраве и менталното развитие на бебето, твърдят от агенцията.

Обувки за спортисти – когато учените прилагат гумата за каските на астронавтите, им хрумва идеята, че тя може да бъде използвана и за техните обувки. Тази техника довежда и до създаването на амортисьори, които се поставят на дъното на обувките – те се използват най-вече в маратонките на атлетите.

Камерите на мобилните телефони – мобилните телефони все повече се превръщат в компактни фотоапарати, отколкото в апарати за провеждане на разговори. Заслугата, както се досещате, е отново на НАСА – идеята на учените била да снабдят космонавтите с леки камери, с които да могат да правят снимки в Космоса с високо качество. Целта на снимките е да се оборят всякакъв вид конспиративни теории за постиженията на космонавтите.

Устойчиви на надраскване очила – когато през 1972 година се появяват пластмасовите лещи, става ясно, че те са доста меки и са предразположени към надраскване. Затова и учени от НАСА, които са работели с пластмаса за каските на астронавтите, създали технология, която да решава проблема – оттам се появяват и устойчивите от надрасквания очила.

Филтрите за вода – една от основните задачи на учените през 70-те години била да намерят начин всички космонавти в орбита да имат чиста вода. Заради това решили да използват филтри, които днес присъстват в почти всеки дом.

Мемори пяната – тя е изключително популярна през последните години. Тя е създадена отново от учени на НАСА през 60-те години – направена е с цел командният център и космонавтите да могат да се върнат безопасно към Земята.

Компютърната мишка е била улеснение за самите учени от НАСА. Днес, обаче, тя е незаменимо устройство към компютъра. Други интересни изобретения на учените са акумулаторните инструменти, детекторите за дим, както и технологиите, които предотвратяват замръзването на самолетите.

От НАСА са изработили още и сателитите, които ни позволяват да комуникираме помежду си, независимо от разстоянието, което ни дели. Учените са дали и изключително важни и ценни изобретения на медицината – едно от тях методът за изследване на кръвоносните съдове. Други полезни за медицината творения са ядрено-магнитният резонанс и дори изкуствените крайници.

инфо: sanovnik.bg

Вижте още: 

СРЕЩА НА ВИСОКИ ИЗВЪНЗЕМНИ И АСТРОНАВТИ Е НАБЛЮДАВАЛ БИВШ СЛУЖИТЕЛ НА НАСА

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.