Неочаквано откритие за гробници и мумии направиха египетски учени

археолог

Група египетски археолози откриха 10 нови каменни гробници по време на разкопки в близост до град Асуан. Това съобщи местният вестник „Ахрам онлайн“.

Според експертите, артефактите датират още от Късния период на древноегипетската цивилизация (664-332 г. пр. н. е). Както заяви служител от Министерството на антиките в Египет, новооткритите гробници вероятно са продължение на Асуанския некропол, намиращ се на западния бряг на Нил. Преди там са били намерени редица гробници от периода на Ранното, Средното и Новото царство.

Министерството също така отбеляза, че в погребалните камери на гробниците са били открити каменни саркофага с мумии в тях и погребални колекции, принадлежащи на починалите.

Разкопките ще продължат и през следващия сезон, който ще започне през септември, като междувременно се планира и започването на реставрацията и научното описание на днешните археологически находки.

инфо: actualno.com

Вижте още:

 

 

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.