Неподозираната сила на смеха

 

Приятната страна на живота включва доста неща, за които се твърди, че са или нередни, или в страни от морала, или пък водят до наднормено тегло. Всеки може да посочи поне няколко примера за приятни, но вредни навици и привички. Има обаче и едно забележително изключение. То носи названието смях.

Заразителният искрен смях, дори леката усмивка, освобождават човека от много физически и емоционални проблеми. Можем буквално да ги изтрием със смеха. Най-приятният начин да се отървем от тежестите на живота е като ги изсмеем, това е безспорно.

Ето как става това. По време на смеха настъпват химически реакции в тялото, които подобряват не само емоционалното, но и физическото здраве. Тези ползи предизвикват интереса на научните среди и в резултат на това се появява гелотологията, науката за смеха. Поставянето на този феномен на научна основа дава все повече доказателства, че смехът е лечебен и това му свойство се използва все по-често в алтернативната, а също и в традиционната медицина.

Съществува вече нова професия – медицински клоун. Услугите на тези съвременни здравни работници се ползват от все повече болници, където се провежда традиционно лечение, а тази терапия се явява поддържаща.

Какви здравни ползи можем да получим от смеха?

Той е най-естественото, приятно и леко болкоуспокояващо средство без никакви странични ефекти. Той освобождава мощно потока на ендорфините. Хормоните на щастието са силно обезболяващо, което собственият ни организъм синтезира. Десетминутен смях спокойно замества силни обезболяващи благодарение на ендорфините.

Смехът действа антистресово. Всички проведени проучвания показват, че смехотерапията намалява нивата на кортизол в кръвта. Хормонът на стреса пада с 70 процента, ако му противопоставим смеха. Концентрацията и когнитивните функции също укрепват, защото смехът е тонизиращ и създава ведро настроение.

Може би най-добрият антидепресант е естествен и се нарича смях. Рискът от депресии при хора, които се смеят често и постоянно са усмихнати, е сведен до минимум.

За регулиране на кръвното налягане добра терапевтична процедура се явява смехът. Редовният смях действа на кръвоносните съдове, разширява ги. Тъй като и кортизолът намалява при смеха, в дългосрочен план кръвното се регулира до нормални граници.

Имуностималиращата роля на смеха е безспорен факт. Обяснява се със стимулиране на ендорфините и други хормони, които произвеждат имуноглобулин. Така се засилва имунната система, най-вече на локално ниво около горните дихателни пътища.

Като терапевтично средство смехът е безценен и всеки притежава способността да си осигури бързо и лесно този чуден натурален антидепресант, който ни прави щастливи.

инфо: sanovnik.bg

Вижте още:

Morkadis

„Гениални“ идеи, от които ще ви заболи стомаха от смях (СНИМКИ)

Пияни без грам алкохол? И това е възможно

Плацебото наистина е способно да лекува

Черният хумор е признак на интелигентност

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.