Непознати символи върху древен артефакт

4

Понякога историята крие тайните си дълго време. Такъв е и този случай. Докато чистил двора си в Джаксън Каунти (Джорджия, САЩ), местен мъж е открил изключително загадъчен артефакт. За късмет, хобито на мъжа било да колекционира старинни предмети и затова веднага разбрал значимостта на находката.

Отдавна се знае, че Джаксън Каунти и околността са били населени още от древни времена. Една от по-любопитните археологически местности се състои от фигура, изобразяваща четири концентрични кръга, изкопани в земята. Диаметърът на най-големия е 91.4 метра.

Новооткритият артефакт е 18-сантиметров базалтов камък, който тежи само 652 грама. Камъкът има седем страни, като на всяка е изобразена различна фигура, която се променя в зависимост от ъгъла на гледане. Птица ли е, или профил на лице, нещо съвсем различно, или пък всички едновременно? За визуалната комплексност на артефакта допринасят и непознатите символи и фигури, гравирани на всяка една от седемте страни. Оттам изниква и въпросът под какъв ъгъл трябва да се гледат символите и какво означават.

8

Голямата змийска могила в Охайо. Пример за геометрични форми, които може да се интерпретират по различни начини.

Опитите да се отговори на тези въпроси илюстрират трудностите, свързани с интерпретативните умения на хората. Мозъкът е забележителен, що се отнася до неуморните усилия, които полага, за да интерпретира нещо, базирайки се на събраната от него информация. Въпреки че това е опростено обяснение на по-сложно явление, наречено парейдолия, то помага да разберем защо различните хора виждат различни неща.

Ако попитаме десет души какво представлява извивката от долната лява страна на камъка (маркирана с червено), вероятно ще получим десет различни отговора. Но ако хората не са запознати, че този спираловиден зъб е символ на мезоамериканско божество, най-вероятно това не би бил техният отговор.

9

Камъкът, погледнат от различни ъгли.

Въпреки че това обяснение е възможно, само по себе си то не е убедително. Но когато го комбинираме с издълженото чело и спиралната обица, камъкът все повече започва да прилича на мезоамерикански артефакт.

Като потвърждение на тази хипотеза се явява друг наскоро открит каменен артефакт, който е направен от цивилизацията на маите. На него се вижда символът „V” и овални форми, които често се срещат в северноамериканския символизъм. Най-вероятната интерпретация на този символ е „змия, поглъщаща яйце“.

Може би най-убедителните доказателства за произхода на артефакта от Джорджия са дело на европейския пътешественик Чарлз де Рошфорт (Charles de Rochefort), който посетил американския югоизток през XVII век.

10

Артефакт на маите, открит в Гватемала. I

Той пише: „Хората от планините Апалачи имат връзка по река с Големия мексикански залив или Нова Испания… Испанците наричат това място Реката на Светия дух (Rio del Spirito Santo, Мисисипи)“.

В една от историите си Рошфорт споменава, че тези хора идвали от север, преминавайки през дълги и тесни планински коридори. Най-интересното е, че използвали камили, да, камили.

Артефактът от Джаксън Каунти е прекрасен пример за това как някои открития не предоставят отговори, а само още повече въпроси.

инфо: drevnite.com

Вижте още: 

ДРЕВЕН КОД ПАЗИ БЪЛГАРИЯ

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.