Неразгаданите мистерии на Фестоския диск

Повече от век уникалната находка от остров Крит вълнува археолози, лингвисти и почитатели на античната история

Мистично заклинание, календар, геометрична задача или просто измама? Текстът върху открития в началото на ХХ век Фестоски диск и до днес не е разшифрован. Той продължава да озадачава всички със своята писменост и предназначение.

През 1908 г. италианска археологическа експедиция начело с Луиджи Перние открива мистериозна глинена плочка при разкопаването на минойски дворец във Фестос на остров Крит. Заедно с диска откриват и табличка РН1, която е написана на линейно писмо А – не изцяло разшифрована писменост, използвана от минойската цивилизация, която е населявала о-в Крит между 2600 и 1100 г. пр. Хр.

Плочката е изработена от печена глина и има надписи от двете страни. Състои се от 241 знака, създадени от 45 уникални символа. Те са щамповани, а не издълбани. Перние датира диска до 1850 – 1600 г. пр. Хр., но по-късно други учени определят, че е след 1400 г. пр. Хр. И до днес съществуват спорове за неговата възраст.

Мистерия е и дали текстът е написан от горе надолу, от ляво надясно или обратното. Тъй като знаците в центъра са леко компресирани, най-вероятният отговор е, че са щамповани отвън и спираловидно навътре.

Интересно е да се отбележи, че спираловидният модел не е единствен по рода си. Открит е при други находки от Крит и островите на Егейско море. Такъв е златният пръстен на Мавро Спелио, намерен в близост до Кносос. Археолозите забелязват, че са изобразени и познати минойски символи, сред които минзухари, лилии, бикове и делфини.

За да декодират диска, учените използват фонетичните стойности от Линеарното писмо Б (считано за предшественик на старогръцкия език), но до момента без успех. Сред предположенията за предназначението на написаното са мистично заклинание, календар, детска песен, настолна игра, решение на геометрична задача и дори най-старият пример за пунктуация в света.

Грузинският математик Гиа Квашилава смята, че текстът е написан на древния грузински език – протоквартвелски, и е религиозно песнопение в чест на колхидската богиня на плодородието Нана. Неговата хипотеза е, че преди 4000 години грузинците са живели в района на Средиземноморието, преди да бъдат изместени от индоевропейските народи.

Лингвистът Гарет Оуенс и професорът по лингвистика Джон Колман също свързват предназначението на диска с богиня. В своя лекция през 2019 г. те твърдят, че са разгадали 99% от него и че текстът представлява лиричен химн в нейна чест. „Химнът е като Библията за християните“, казва Гарет Оуенс. Според техните критици изследванията им са неубедителни и с погрешна методология.

Разбира се, съществуват и предположения, че дискът е фалшив. Американският експерт и търговец на антично изкуство Джеръм Айзенбърг обявява в своето списание през 2008 г., че дискът е плод на измама от страна на Луиджи Перние. Едно от нещата, които той изтъква, е, че никъде другаде по света не е открита такава писменост. Освен това твърди, че плочката е твърде добре изработена, за да бъде датирана няколко хиляди години пр. Хр.

Според него италианският археолог е искал да впечатли своите колеги и е търсил допълнително финансиране. В стремежа си да надмине имена като прочутия археолог сър Артър Еванс, той създава Фестоския диск. Айзенбърг настоява за термолуминесцентен тест, но Археологическият музей в Ираклион, където днес се съхранява артефактът, отказва да направи изследвания на датировката под предтекст, че ще го увреди.

Днес, повече от десетилетие след статията на Айзенбърг, много малко хора вярват, че дискът е измама, но истината е, че може би никога няма да научим какво точно е неговото значение. Надеждите на учените са, че ще бъдат открити други обекти, които могат да бъдат свързани с артефакта, или дори нов Розетски камък. Ако това не се случи, Фестоският диск вероятно ще остане загадка.

източник: spisanie8.bg

Morkadis

Вижте още:

Неуместни артефакти: загадъчните сфери на 2,8 млрд. години

Мистерията на дропа дисковете

Тайните на Звездния диск Небра

Артефакти на Маите – доказателство за извънземен контакт?

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.