Не, една човешка година не е равна на седем кучешки

pixabay.com

Често срещано убеждение сред собствениците на кучета е, че ако искат да знаят на колко години е техният домашен любимец, те просто трябва да умножат възрастта му по седем, като така ще приравнят кучешките години към човешки. Тогава може да се реши дали най-добрият приятел на човека се държи буйно, защото е палав тийнейджър – или просто поради лошо възпитание.

Ново проучване обаче установява, че този метод не се основава на науката и нашите приятели може да са далеч по-стари, отколкото се смяташе досега.

И при хората и при животните, с възрастта, броят и разположението на метиловите групи в генома се променят. Чрез картографирането им учените могат да кажат възрастта на организма.

Изследователи от Медицинския Университет в Калифорния, Сан Диего, използват кръвни проби от 105 лабрадори, за да разберат колко бързо остарява породата.

Изследването, публикувано в Cell Systems, установява, че сравнението между човешките и кучешките години не е в съотношение 1:7 във времето. Особено когато кучетата са млади, те остаряват по-бързо в сравнение с хората. Едногодишно куче е подобно на 30-годишен човек, а четиригодишно куче е подобно на 52-годишен човек. След това, от седмата година, стареенето на кучетата се забавя, а 12-годишното куче е на 70 според човешките години.

„Това има смисъл, когато се замислите – в края на краищата едно деветмесечно куче може да има кученца, така че вече знаехме, че съотношението 1:7 не е точна мярка за възрастта“, казва старши авторът, д-р Трей Идекер , професор в Университета по медицина в Сан Диего.

Според учените това ново сравнение между стареенето на кучетата и човека може да бъде полезно, така че да се определя дали болестите при кучетата са свързани с възрастта.

Формулата предоставя нов „епигенетичен часовник“, метод за определяне на възрастта на клетка, тъкан или организъм въз основа на отчитане на нейната епигенетика, което е химическа модификация, която влияе кои гени са „изключени“ или „включени“, без да променя наследствения генетичен код.

Предишни проучвания са открили епигенетични часовници за хора, но те не са еднакви с тези при други видове и дори не могат да бъдат еднакви при различни хора.

Едно ограничение на този часовник е, че при изследването са използвали само кръв от лабрадорите, а е известно, че различните породи живеят различно време. Д-р Идекер планира да тества повече породи, но казва, че тъй като методът е точен за хората и мишките, както и за лабрадорите, той прогнозира, че часовникът ще важи за всички породи кучета.

„Имам шестгодишно куче – тя все още тича с мен, но сега осъзнавам, че не е толкова“ млада „, колкото си мислех, че е“, добави д-р Идекер.

Той казва, че кучетата са интересни за изследване, тъй като живеят толкова близо с нас, може би повече от всяко друго животно, така че излагането на околната среда и на химическите вещества на кучетата са много подобни като тези на хората, а те получават почти същите нива на здравеопазване.

Изследването може да бъде полезно за хората, а не само за техните домашни любимци. Учените смятат, че епигенетичният часовник може да бъде използван за тестване на лечения срещу стареене, за да се види дали те са направили някаква разлика в моделите на метилиране в генома и следователно са променили „възрастта“ на човешките клетки.

„Днес има много продукти против стареене, с много различна степен на научна подкрепа“, казва д-р Идекер, „Но как да разберете дали продукт наистина ще удължи живота ви, без да чакате 40 години? Много по-добре би било да можете да измерите вашите модели на метилиране, свързани с възрастта, преди, по време и след интервенцията на съответния медикамент, за да видите дали той работи. „

Morkadis

източник: megavselena.bg

Вижте още:

8 Причини защо да гледате куче или котка

Ето защо кучето ви накланя главата си, според науката!

Кучешките очи са еволюирали, за да изпращат послания до хората

Ако около детето има котка, това може да предотврати появата на астма по-късно

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.