Нови археологически разкрития свидетелстват, че Америка е населявана по-рано от предполагаемото

Credit: Mads Thomsen / drevnite.com

Нови археологически разкрития в планините на Мексико дават предположения, че Северна и Южна Америка са били населявани поне 30 000 години по-рано от предполаганото. Шокиращото откритие се бори да заеме челни позиции в теориите за населяването на двата континента, но дали тези доказателства са достатъчни?

Археолози проучвайки планините на централно Мексико откриват доказателства, че хората са населявали тези земи от преди повече от 30 000 години – предполагайки, че хората са пристигнали в Северна Америка 15 000 години по-рано от предполаганото до сега. За това свидетелстват хилядите открити древни каменни сечива, които заедно с други нови статистически анализи водят до това заключение. Тези доказателства обаче, не са достатъчни за някои учени и твърдението продължава да бъде обект на оспорвани дебати.

Както вече знаем, първите хора стъпили в Америка идват от Източна Азия, но нямаме сигурни данни, кога точно се е случило това. Някои изследователи предполагат, че това се е случило преди 130 000 години, въпреки че повечето археологически разкрития в подкрепа на тази теория са несигурни. Например, някои от каменните артефакти са с толкова прости форми, че някои учени твърдят, че те по скоро са се формирали по естествен начин, отколкото от човешка ръка. Най-общоприетата теория е, че населяването на Америка се е случило преди около 15-16 000 години, базирайки се на генетични доказателства и артефакти.

Основният източник на свидетелства в подкрепа на тази теория е древното селище Монте Верде в Чили открито през 1976 г. и отстоящо на 800 км южно от столицата Сантяго, чиито останки са датирани от преди 13-14 000 години. Според археологически разкрития в него са живеели около 30 души в малки колиби. Откритите в тамошни огнища водорасли свидетелстват, че хората, които населявали това селище дошли от към Тихия океан.

Нови открития публикувани в списание Nature.com. обаче, подлагат под въпрос общоприетата концепция. От 2012 г. екип от археолози от университета в Закатекас проучват пещара в планината Астилеро в Мексика, намираща се на 2740 м. надморска височина. Те откриват почти 2000 каменни сечива, като 239 от тях били вградени в слоеве чакъл. След направеният им въглероден анализ са датирани от преди 25-32 000 години.

Малкото на брой открития учените обесняват с предположение, че пещерата била използвана само, като укритие през по-тежки зими, имайки предвид последният ледников период случил се преди 26 000 години. Пещерата е добре изолирана и би била добър подслон при тежките метеорологични условия.

Друг екип от учени от университета в Аризона оспорва датировката твърдейки, че някои от артефактите е възможно да са попаднали в толкова дълбоки слоеве поради геоложка или биологична дейност, което ги прави да изглеждат по-стари отколкото са.

Първият екип признава, че е вероятно артефактите да са се озовали там, чрез такава активност, но твърдят, че 239-те най-стари инструмента се намират под непроницаем земен слой образуван в разгара на Ледниковата епоха, съответно те трябва да са и толкова стари, колкото и последната Ледникова епоха. Екипът дори успява да разграничи такива сечива, които са направени по подобие на други предполагайки, че занаята се е предавал от по-опитните към по-младите.

За разочерование обаче, на екипът от университета в Закатекас, техни колеги от университета в Копенхаген изследват пещарата в търсене на човека ДНК, но не постигат успех в намирането на такава.

В последващо проучване откритията в пещерата се съпоставят с данни от 41 други археологически обекта в Северна Америка и региона около Беринговия проток. Те изграждат статистически модел на ранното човешко установяване на континента и стигат до заключението, че то се е случило много преди общоприетият период от преди 15-16 хиляди години.

Учените, които подкрепят тази теория, виждат новите откритията в Мексико, като поредно доказателство за присъствието на хора там от преди 20-30 000 години.

Други учени продължават да оспорват това откритие твърдейки, че са пренебрегнати основни факти противоречащи на откритието. Поставят и въпроса: Какво се е случило с тези хора, които са населявали континента толкова рано, тъй като ДНК анализите не дават доказателства Америка да е населявана по-рано от известните до сега около 15 000 години.

В отговор, учените от университета в Закатекас продължават да защитават своята теория твърдейки, че вероятно хората, които са населявали тази пещера не са оцелели достатъчно дълго за да оставят следа в съвременният генетичен фонд.

Източник: drevnite.com

Morkadis

Вижте още:

Съществуват изключително прецизни карти на Антарктида, показващи континента без наличие на лед

Експерти прогнозират как ще изглежда бъдещият супер-континент на Земята

Тунели под континентите

Има изгубен древен континент, скрит под Южна Европа

Легендата за Кумари Кандам и свързването й с изгубения континент Лемурия

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.