Ново поколение телескоп ще засича опасни астероиди

астероидНов телескоп на Европейската космическа агенция (ЕКА), вдъхновен от очите на насекомите ще пази Земята от опасни астероиди, пише Space.com. Прототипът, наречен “Око на муха” (Fly-Eye) е проектиран да разделя небесните изображения на 16 по-малки снимки, като така създава по-голямо поле на наблюдение. Техниката имитира начина на функциониране на окото на мухата, посочват от Агенцията.

Планира се новият телескоп да бъде част от мрежа от обсерватории, наблюдаващи небето за потенциално опасни астероиди. При идеални условия мрежата ще бъде в състояние да засече космически обекти, които са с размер 40 метра, най-малко три седмици преди евентуален сблъсък. „Новите телескопи ще имат резолюцията, необходима за определяне на орбитата на всеки открит обект“, се посочва в изявление на ЕКА. Зрителното поле на „окото на мухата“ е толкова широко, че съоръжението ще може да види част от небето, която е около „13 пъти диаметъра на Луната, както се вижда от Земята“.


ЕКА е сключила договор за 1 милион евро с един от технологичните консорциуми за разработката на технологията на телескопа, който се очаква да започне работата си през 2015 година. Модулният дизайн ще позволи на Агенцията да произвежда телескопите на по-ниска цена и с по-малко разходи за поддръжка.

Любители астрономи и официални институции работят заедно с космическите агенции по целия свят за проследяване на астероиди и други небесни тела. До момента учените са открили и изчислили орбитата на повече от 10 000 обекта, намиращи се близо до Земята.

инфо: pik.bg

Вижте още: 

ОТКРИХА ПЪРВИЯ АСТЕРОИД С ПРЪСТЕНИ

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу. Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.