Нямало опасност от завишаване на гама-фона у нас

Изображение: pixabay.com

Сметките на Националния институт по метеорология и хидрология показват, че радиационния фон в България няма да се промени и няма опасност заради пожара край АЕЦ „Чернобил“, пише dnes.bg

Разликата между сега и аварията в Чернобил през 1986 г. е, че в момента няма никаква опасност. Ситуацията тогава беше различна, увери директорът на НИМХ проф. Христо Брънзов пред bTV.

Снощи след 23:00 ч. беше проведен брифинг в Министерски съвет по повод появилите се слухове, че има опасност за страната ни във връзка с пожара, който горя в близост до чернобилската атомна централа.

Проф. Брънзов обясни, че системите за ранно предупреждение обикновено се захранват с официална информация, тъй като Международната агенция за атомна енергия, при авария, изпраща потвърдени данни. Такива обаче не са получавани вследствие на пожара край Чернобил.

Въпреки това към Института е имало запитвания за гама-фона, което е довело до задействането на системите за предупреждение, но след използване на обществени източници.

След задействане на системите стана ясно, че нищо опасно няма да дойде. Сметките показват, че идващото няма да бъде регистрирано от уредите, защото е с една хилядна изменение от процента спрямо естествения гама-фон“, подчерта ученият.

По думите му НИМХ е компетентна институция, която има за задача да каже какво, кога и в каква концентрация ще дойде над България. Именно затова и системите за ранно предупреждение са при тях.

„Ако има опасност ние сме тези, които сме длъжни да информираме управляващите“, допълни той.

източник: dnes.bg

Вижте още:

Чернобил в Норвежко море: съветската атомна подводница ще убива бавно, със скоростта на корозията на метала

Изоставеното летище на Никозия – по-зловещо и от „Чернобил“ ВИДЕО

Забравената история на Българския Припят

Експерт за аварията в АЕЦ „Козлодуй“: Няма опасност за хората, но инцидентът не е толкова невинен

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.