Обявиха жива жена за мъртва, племеникът й в шок – чул я по телефона

pixabay.com

Причината за грешката в пловдивска болница е дублиране на две имена

В пловдивска болница обявиха жива жена за починала. Сигнал за случая подава племенникэт на жената. От ръководството на болницата потвърдиха за грешката и я обясниха с лекарска небрежност.

80-годишната Еленка Иванова е приета в пловдивската болница „Свети Георги” миналия уикенд. Племенникът й разказва, че е имала симптоми на COVID-19.

„Там й направиха бърз тест и установиха, че е положителен. Беше със затруднено дишане и ниска сатурация”, разказа пред Нова тв Георги Георгиев. Два дни по-късно от болницата му съобщават, че леля му е починала.

„Не помня името на лекаря, който ми се представи и каза, че моята близка е починала и трябва да отида до болницата, за да получа личните й вещи. За освобождаването и за аутопсия”, добавя още Георги.

Той взима вещите на леля си и започва да урежда погребението. Съобщава и на близките на Еленка, че е починала.

„На около 10 човека съобщих. Започнах да търся нейния телефон, за да открия номерата на другите. В багажа не можах да го открия и реших да го прозвъня, за да не ровя. На второто позвъняване, леля ми отговори, при което останах потресен и в първия момент помислих, че съм объркал номера и някой друг ми вдига”, разказва Георги.

„Тя отсреща вика, ало, ало, Жоре, кажи леля. Аз тогава само я слушах, не можех нищо да кажа. И успях да я попитам, лелъо, как си”.

За да е сигурен, че чува гласа на леля си, моли и други хора да й се обадят. След като се убеждава, че това е леля му, Георги иска обяснение от лекарите.

„Ами станала е грешка, но важното е, че бабата е жива. Това бяха думите на медицинската сестра”, казва Георги. Подава сигнал и в полицията. Оттам му обясняват защо е станала грешка и леля му е била обявена за починала:

„Имало починала пациентка с това име, но не е леля ми. Явно са се дублирали първите имена”.

От болницата потвърдиха, че объркването наистина е станало заради дублирането на имената на две от пациентките.

Същият ден е починала жена на име Еленка, но с друго презиме и фамилия. Но дежурният лекар взел грешната документация. Вече му е потърсена дисциплинарна отговорност. От лечебното заведение обаче твърдят, че племенникът на Еленка се е държал агресивно и е ударил шамар на лекар.

източник: dnes.bg

Morkadis

Вижте още:

Защо не повикаха лекари за Сталин?

Това е Токсичната дама, която отрови лекарите, опитали да я спасят

Личните лекари искат да бъдат освободени от отговорност за ваксините

9 странни факта за новородените, които лекарите не ви казват

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.