Огромен астероид лети към нас, НАСА планира унищожаването му

астероид

Астероидът Бену, с диаметър от 500 метра, обикаля около Слънцето със скорост от 101 388 километра в час, а според изчисленията на учените има вероятност от 1:2 700 да удари Земята през 2035 г.

НАСА не вярва, че Земята е сериозно заплашена, но и не може да изключи тази възможност, тъй като е възможно траекторията му да се промени и затова не искат да оставят нещата в ръцете на случайността.

Поради тази причина стартира проектът, наречен „Hammer“, който се разработва от ННСА, НАСА и две американски държавни агенции към Министерството на енергията. Те смятат да изстрелят летателен апарат с тежест 8,8 тона, наречен „Импактор“ и да го забият в Бену. Другият вариант е да бъде използвано ядрено оръжие.

Тъй като астероидът е малък, и ако разполагаме с достатъчно време, можем да променим траекторията му с помощта на „Импактора“, но ако трябва да бързаме, ще използваме ядрено оръжие,“ казва физикът Дейвид Дърборн.

„Не можете никога да бъдете сигурни дали астероидите ще се придържат до траекторията, която сте пресметнали, тъй като може да не успеете да вземете предвид фактори като соларни ветрове и гравитационното поле на Юпитер, а има и още много опасни астероиди, които не сме открили,“ казва ученият и добавя, че именно за това е започнал проектът „Hammer“.

И въпреки че проектът е започнат, не се знае дали ще бъде завършен, тъй като се оценява на няколко милиарда долара.

инфо: blitz.bg

Вижте още:

Земята потънала в пълен мрак за 2 години след астероида, убил динозаврите

Вижте какво ще се случи, ако голям астероид удари Земята (ВИДЕО)

Кои страни са най-заплашени от астероиди

НАСА е разработила план как да отклонява астероиди-разрушители

За още интересни новини харесайте страницата ни във Facebook  тук

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.