Огъст Ландмесър, човекът с кръстосаните ръце

3

Снимката по-горе обикаля из Интернет вече няколко години, известна с искрения неконформистки жест на един от хората, изобразени на нея.

Не е известно колко от мъжете на тази снимка са действали под въздействието на страха, че отказът да поздравят Фюрера е щял да бъде еквивалентен на подписването на смъртната им присъда. Напълно наясно с този факт, стоящият пред тълпата Хитлер прави неподчинението на този човек още по-достойно за възхищение, но това, което навярно изглежда като акт на оправдано престъпление, е било всъщност жест, показващ любов.

Огъст Ландмесър, човекът със скръстените ръце, е бил женен за еврейка. Историята на този анти-жест на Огъст Ландмесър по ирония на съдбата води началото си от нацистката партия.

През 1930 година немската икономика е била изключително нестабилна, а нестабилността на Райхстага в крайна сметка довела до възхода на опортюнистичното движение на Адолф Хитлер и нацистката партия.

Вярвайки, че наличието на правилните връзки е щяло да му осигури добра работа, Ландмесър е станал нацист.

2

През 1934 година Ландмесър срещнал еврейката Ирма Еклер и двамата се влюбили силно.

Годежът им, година по-късно, станал причина за изключването му от партията, а молбата им за сключване на брак била отхвърлена по силата на новосъздадените Нюрнбергски закони.

През октомври същата година им се родила дъщеричка, а две години по-късно, през 1937 година, семейството направило неуспешен опит да избяга в Дания, тъй като били заловени на границата. Огъст бил арестуван, обвинен в „проява на неуважение към расата“ и хвърлен в затвора след кратък процес.

По време на процеса двойката твърдяла, че не били наясно с еврейския произход на Еклер, тъй като тя била кръстена в протестантска църква, след като майка ѝ била сключила втори брак.

През май 1938 година Огъст бил освободен поради липса на доказателства, но му било отправено строго предупреждение да не се осмелява да повтаря обидата, която бил нанесъл на немските власти.

Властите „спазили“ думата си, като месец по-късно Огъст бил арестуван повторно и осъден на тежък каторжен труд за период от 30 месеца в концентрационен лагер. Повече никога нямало да види любимата си съпруга.

В същото време, тихомълком бил прокаран закон, който целял арестите на еврейски съпруги, в случай че съпрузите им били обвинявани в „проява на неуважение към расата“ и Ирма била отведена от Гестапо, изпращана в различни затвори и концентрационни лагери, където в крайна сметка и родила дъщеричката им Айрийн, второто им дете.

И двете деца били изпратени първоначално в сиропиталища, макар че Ингрид имала по-лека съдба в ролята си на „наполовина от чистата раса“ и е била изпратена да живее с арийските си баба и дядо.

Morkadis

Айрийн, в крайна сметка е щяла да бъде изтръгната от сиропиталището и изпратена в лагерите ако не е била намесата на близки на семейството й, които я изпратили на безопасно място в Австрия.

А преди завръщането на Айрийн в Германия, тя е била скрита отново, този път в болнично отделение, където еврейската й лична карта е щяла да бъде „заличена“, позволявайки й да живее буквално под носовете на подтисниците й до самото им поражение.

Съдбата на майка им обаче била далеч по-трагична. Докато дъщерите й били подхвърляни между сиропиталищата, приемните домове и скривалищата, Ирма била убита през 1942 година в газовите камери в Нюрнберг.

Огъст бил освободен през 1941 година и започнал работа като бригадир. Две години по-късно, когато немската армия ставала все по-слаба и по-слаба вследствие на нещастните обстоятелства, Ландмесър е бил изпратен в наказателна пехота заедно с хиляди други мъже. Изчезва в Хърватска, където и се предполага, че е починал шест месеца преди капитулацията на Германия.

Известната сега фотография, вероятно е била направена на 13.07.1936г., когато Ландмесър е работил на пристанището Блом и Вос и все още е имал семейство, при което да се прибере. По време на откриването на новия коран Хорст, работниците били поразени, виждайки самия фюрер да стои пред кораба.

Ландмесър най-вероятно е сметнал, че не е способен да отдаде почит и да поздрави човекът, който публично дехуманизирал съпругата и дъщеря му и да постъпи като всички останали на снимката, само за да може да си отиде вкъщи и да прегърне семейството си няколко часа по-късно.

Възможно е Ландмесър да е знаел, че е имал пропагандистки фотографи на пристанището по това време, но в него момент единствените му мисли са били за семейството му.

Огъст и Ирма официално са били обявени за починали през 1949 година. През 1951 година Сенатът на Хамбург официално е признал брака между Огъст Ландмесър и Ирма Еклер. Дъщерите им пък си разделили имената на родителите си – Ингрид взела това на баща им, а Айрийн запазила това на майка им.

инфо: iskamdaznam.com

Вижте още:

 

 

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook  

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.