Определиха най-лошата година в човешката история

В момента живеем в един от най-безопасните периоди от човешката история. Да, авторитарното управление се завръща, а някои от най-големите проблеми на планетата ни все още остават неразрешени. И въпреки това нямаме причини да се оплакваме, особено ако съпоставим живота си с миналото.

А коя е най-лошата година в човешката история? Това е въпросът, повдигнат от скорошно историческо изследване, чиято цел е да провери как европейската парична система се е променила след падението на Западната Римска империя. Изследователите решават да потърсят следи от индустриално замърсяване (от преработката на сребърна руда) в леда в европейските Алпи. В хода на това свое проучване те научават най-различни неща за природните бедствия и климатичните промени през вековете, пише obekti.bg.

Какво се оказва? Векът след 536 г. сл. Хр. е бил най-неприятното време за живот на Земята.

„Това е началото на един от най-лошите периоди, вероятно дори най-лошата година“ в историята на човечеството, казва Майкъл Макормик, археолог и историк по средновековието от Харвардския университет.

Този период е бил изключително тежък. При това не заради кървави войни или жестоки болести, а вследствие на няколко екстремни природни събития, които предизвикват масов глад. Какво точно е довело до това? Съществуват множество теории. Може би най-достоверната обаче е свързана с изригването на вулкан, който е затъмнил Слънцето с „мистериозен облак“ и е предизвикал „вулканична зима“.

Никой не е напълно сигурен за кой точно вулкан става дума, макар че най-често спряганото име е Илопоанго в Ел Салвадор. Според новото изследване обаче изригването е било в Исландия, тъй като ледените ядки в Европа съдържат вулканично стъкло, чийто химичен състав е сходен с частиците, които се срещат в Европа и Гренландия.

За който и вулкан да става дума, едно е сигурно – ефектът, който е оказал върху Земята, е бил жесток и мащабен. Изригването му е довело до началото на „малка късноантична ледена епоха“. Посевите по света загинали. Настанало глад. През лятото в Китай паднал сняг, суша настъпила в Перу. Междувременно галско-ирландските анали говорят за „липса на хляб през 536 г. сл. Хр.“ По всичко личи, че нито едно кътче на планетата не е останало незасегнато. Византийският историк Прокопий, който е живял в Средния изток по онова време, също говори за „ужаса“, причинен от мъглата, която затъмнява Слънцето. „И през тази година се сбъдна най-ужасното предсказание – пише той. – Защото слънцето даваше светлина без яркост като луната през цялата година“.

Тази мини ледникова епоха предизвиква и множество социални проблеми. Някои историци твърдят, че последиците от вулканичното изригване през 536 г. сл. Хр. са били толкова големи, че малко или много са довели до падането на цели империи. Според изследване от 2016 г., публикувано в Nature Geoscience, през века след изригването ставаме свидетели на рухването на Сасанидската империя, както и на упадъка на Византийската империя. В Китай настават множество политически размирици, а в Еврация съществуват данни за редица кървави социални конфликти.

инфо: obekti.bg

Вижте още:

Домовете ковчези в Хонгконг – обида за човечеството?

7-те най-значими открития на човечеството

Годината, в която не е имало лято

Ако човечеството изчезне от Земята…

За още интересни новини харесайте страницата ни във Facebook  тук

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.