Опровергаха теорията за 8-часовия сън

сън

Досега повечето хора смятаха, че 8-часовият сън е от изключително значение. Експерти обаче оспориха тази теория, съобщава Mail Online.

Историкът Роджър Екрих от Virgina Tech провежда изследвания върху съня през последните 16 години. Той събира събра достатъчно доказателства, които подкрепят твърдението, че е напълно нормално дрямката да се прекъсва.

„Спим по определен начин. Събуждането през нощта обаче е част от нормалната психология на човека.”, заяви психологът Грег Джейкъбс по време на дебат пред Световната служба на BBC. Според него подобно накъсване би помогнало дори и за борбата със стреса.

Екрих отбелязва в книгата си „At Day’s Close: Night In Times Past”, че в историята съществуват поне 500 примера за прекъсване на съня. Данните са взети от различни дневници, съдебни документи, медицински учебници и дори „Одисея” на Омир. Хората в миналото не само че са спели накъсано, но някои от тях са използвали моментите, в които са будни, за да се молят, да пушат или дори за да посетят съседите.

В дебата на Би Би Си взима участие и Ръсел Фостър – професор по неврология към Оксфордския университет – който също се съгласява с новата теория за съня. „Много хора се събуждат вечер и изпадат в паника. Аз им казвам, че това, което изпитват в момента, е връщане към бимодалния сън“, коментира проф. Фостър.

инфо: obekti.bg

Вижте още:

 

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.