Основните точки на акупунктурата

pixabay.com

Акупунктура е древна китайска техника, при която с помощта на игли, тялото се възстановява. Смята се, че тази процедура лекува по-бързо. Съществуват три типа акупунктура – японска, корейска и разбира се, класическата китайска, които се практикуват по света.

Засега обаче няма научни доказателства, които категорично да подкрепят твърденията, че иглите лекуват. Въпреки това процедурите добиват все по-голяма популярност като алтернатива на лекарствената медицина.

Акупунктурата се стреми да освободи потока на жизнена енергия на тялото, наречена чи, стимулирайки точки по 14 енергийни пътеки. Според някои учени иглите карат тялото да отделя ендорфини и засилват притока на кръв.

Описани са повече от 400 акупунктурни точки, като голяма част от тях са разположени на основните пътища, които минават през цялото тяло и които според китайската медицина пренасят жизнената енергия.

В тази статия ще се спрем на няколко от основните лечебни точки, които принадлежат към различните меридиани.

Точки за лечение на главата, шията, лицето, устата, гърба и корема

Използват шест основни точки – Ли Цюе (Р7), Хъ Гу (GI4), Вей Чжун (V40), Цзу Сан Ли (Е36), Ней Гуан (MC6) и Шуй Го (GV26).

– Цзу Сан Ли – точка на дълголетието, която предпазва от 100 болести. Ще я намерите на 4 пръста под капачката на коляното и 2 пръста от средата на подбедрицата.

Нейната основна функция е да подпомага или допълва първичната жизнена енергия. Тя лекува проблеми, свързани със стомаха, далака, премахва заболявания, причинени от хипотермия и влажност. Лекува още запек, депресия, безсъние, гинекологични проблеми, алергии;

– Вей Чжун – точката се намира в центъра на задколенната гънка между сухожилията.

Нейната основна функция е да лекува проблеми по гърба и бъбреците. Притискането ѝ може да помогне за лечение на хемороиди и критични състояние, придружени от висока температура;

– Ли Цюе – тя се намира на 2 сгънати пръста над сгъвката на китката

Нейната основна функция е да постави бариера срещу белодробните заболявания. Тя се използва в началния етап на настинки, кашлица, задух, температура, болки в главата, схващане на врата. Приложение има и при заболявания на сърцето, промяна в настроението, нарушения в паметта и др. Точката се използва и при проблеми с гениталиите;

– Точка Хъ Гу – ще я намерите във външната страна на китката, като затворите палеца и показалеца, между първа и втора метакарпална кост.

Morkadis

Тя се нарича точката на бързата помощ. Смята се, че тя е носител на първичната енергия на канала на дебелото черво. Тя оказва влияние върху целия организъм и способства за премахване на болката в горната част на тялото. Тази точка помага за лечение на устната кухина, храносмилателната система и червата. Освен това тя помага за лечение на болки и подувания в главата, гнойни заболявания по кожата, болки в очите и зъбите.

– Точка Ней Гуан – ще я намерите на три пръста над китката, между сухожилията на дългия дланен мускул.

Нейната най-важна функция е, че успокоява сърцето и духа, освен това нормализира състоянието на стомаха и далака. Приложение намира и при лечение на безпокойство, сърцебиене, мастит и др.;

– Шуй Го – тази точка се намира в назолабиалната бразда, почти в средата, но малко по-близо до носа.

Нарича се точка за неотложна помощ и реанимация. Нейната основна функция е да пробуди жизнения дух, основно при загуба на съзнание, висока температура и гърчове. Приложение намира и за лечение на морска болест, при депресия, парализа на мускулите на лицето.

източник: sanovnik.bg

Вижте още:

Ужасяващите методи за лечение на д-р Хенри Котън

Японски метод за лечение, необходими са ви 5 минути

Самолечение чрез силата на дишането

Чистата топла вода – един простичък японски метод за лечение

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.