Оставете детето да плаче, докато заспи, съветват учени

3

Младите родители винаги са готови да утешат плачещото дете и смятат, че това е сигнал, че нещо не е наред с него. Истината обаче е, че ако оставите едно бебе постепенно да заспи, докато плаче, това с нищо няма да му навреди от емоционална или стресова гледна точка в дългосрочен план, съветва Science Alert.

Ново проучване, анализирало навиците на 43 двойки родители с бебета на възраст от 6 и 16 месеца с проблеми в заспиването, установило че бебетата, които били оставяни да плачат без намеса за по-дълги периоди, заспивали средно с 13 минути по-бързо от останалите.

Имайте предвид, че това „оставяне“ не означава просто да оставите бебето да плаче с часове, а просто постепенно да увеличите времето, през което плачещият малчуган е оставен сам. В рамките на изследването, това време започвало от 2 минути без намеса и постепенно стигнало до 35 минути в течение на една седмица.

На базата на взетите проби кортизол от бебетата не са установени значителни разлики в нивото на стреса, нито пък самите родители са видели субективна промяна в поведението на потомците си.

Разбира се, винаги е препоръчително да разговаряте с вашия педиатър и да получите конкретен съвет преди да промените начина, по който се грижите за детето си. Настоящото проучване обхваща само 43 бебета и учените искат да видят по-голяма извадка в дългосрочен план, преди да направят категорични заключения за един или друг подход. Друг възможен подход е да изместите времето за лягане малко по-късно, така че то да съвпадне с часа, когато детето обикновено заспива. Тогава то ще е по-сънливо и вероятността да заспи бързо и с малко съпротивление се увеличава.

„Когато чакате детето ви да заспи, всяка минута има значение. Родителите са чули от някои експерти, че нивото на стрес при малкия се увеличава с използването на такива техники и че те ще им донесат проблеми с поведението. Смятам, че това проучване показва пределно ясно, че няма вредни ефекти върху нивата на стрес при детето“, казва психоложката Марша Вайнтрауб, която не е участвала пряко в експеримента, но подкрепя неговите изводи.

„Естествено е родителите да се тревожат, но вярваме, че нашите резултати ще допринесат за промяна на гледната точка и начина, по който постъпват родителите“, коментира Майкъл Градисар от университета „Флиндърс“ в Австралия.

инфо: obekti.bg

Вижте още:

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви!

  Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.