Откриха гигантски бухал, невиждан от 150 г.

pixabay.com

Орнитолозите са щастливи, че видът не е напълно изчезнал

Британски учени, работещи в Гана, откриха гигантски вид бухал, който се крие в африканските тропически гори от 150 години и почти никой не го е виждал от столетия.

Бухалът на Шели бил забелязан от д-р Джоузеф Тобиас, преподавател в катедрата по естествени науки в Imperial College London и ръководител на проект, изучаващ биологичните въздействия върху развитието на земеделието в Африка. С него бил и д-р Робърт Уилямс, еколог на свободна практика от Съмърсет.

Птицата е описана за първи път през 1872 г. Мярнала се на местен ловец в Гана, който разказал за необичайната си среща на Ричард Боудлър Шарп, уредник на колекцията от птици в Природонаучния музей в Лондон и основател на Британския клуб на орнитолозите.

В света няма други потвърдени наблюдения на рядката птица. Единствените съществуващи снимки с много ниска резолюция, правени през 1975 г., са от зоопарка в Антверпен.

През последните десетилетия има случайни съобщения от хора, които вярват, че са чули или за кратко са съзрели бухала на Шели. Локациите са Западна и Централна Африка – от Либерия до Ангола. Повечето от тези наблюдения са непотвърдени и видът се е превърнал в свещен граал за наблюдателите на птици в Африка и извън нея.

На 16 октомври 2021 г., д-р Тобиас и д-р Уилямс виждат птицата в гората Атева в Гана само за около 15 секунди, но успяват да я снимат. „Беше толкова голям, че в началото си помислихме, че е орел“, каза д-р Тобиас. „За щастие кацна на нисък клон и когато вдигнахме бинокъла, ни паднаха ченетата. В африканските тропически гори няма друг толкова голям бухал.“

Д-р Натаниел Анорба от Университета по околна среда и устойчиво развитие в Гана, заяви: „Това е сензационно откритие. Ние търсихме тази мистериозна птица от години в западните низини, така че да я намерим тук, в горите на хребетите на Източния регион, е огромна изненада.“

Бухалът на Шели е официално класифициран като изчезващ вид. Трудно е да се предположи дори приблизителната му популация. Той е сред най-големите в света и най-големият, открит в африканските тропически гори. Мощните му нокти и клюн определят и предпочитанията му в храненето – ловува средни бозайници и големи птици.

източник: spisanie8.bg

Вижте още:

10 суеверия, свързани с птицата гарван

Митологична птица съществува и до днес?

Най-старата птица стана майка на 68 години

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.