Откриха мумия на 3000 г. в отлично състояние

%d1%81%d1%8a%d1%80%d0%ba%d0%be%d1%84%d0%b0%d0%b3

Испански археолози откриха древноегипетска мумия на служител на Тутмос Трети в отлично състояние близо до Луксор, съобщи Лайв Сайънс (Live Science).

Мумията е в ярко оцветен дървен саркофаг. Тя е обвита с лен, замазан с гипс. Гробницата е в южната част на Храма на милионите години, който е построен на Западния бряг на Нил край Луксор от фараон Тутмос Трети (1490-1436 г. пр. н. е.) – един от великите фараони-воини на Египет.

Мъжът, наречен Аменренеф, е бил „служител в домакинството на фараона“.

Той обаче не е живял по времето на Тутмос Трети. Гробницата му е от Третия междинен период около 1000 г. пр. н. е.

„Когато храмът вече не е функционирал, районът е използван като некропол – каза ръководителката на испанския археологически екип Мириам Секо Алварес. Досега знаехме, че под него е имало некропол от Средното царство, но не и от Късния период, а тази гробница е от Третия междинен период“.

По саркофага има много цветни декорации с религиозните символи на древен Египет – на Слънцето, на богините пазителки Изида и Нефтида, на четиримата синове на бог Хор.

Археолозите ще изследват гробницата за повече информация за собственика ѝ.

инфо: vesti.bg

Вижте още:

 

 

 

 

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.