Откриха планети, които се носят безцелно в космоса, вместо да са в орбита около звезда

Полски астрономи откриха две нови планети в нашата галактика. Това само по себе си е интересна новина, но тези планети са различни от повечето, които познаваме. За разлика от почти всички известни планети тези двете не се въртят в орбитата на звезда.

Вместо това планетите се реят безцелно в студената безкрайност на космоса. Свободнореещите се планети са по-трудни за засичане от онези, които са в орбита на звезди. Много от планетите са открити, когато астрономите гледат в небето и възкликват: „Хей, какво е това, което преминава пред звездата.“ В настоящия случай това не е така.

За да засекат тези двама пътешественици, астрономите от Варшавския университет са използвали техника, наречена “гравитационно микронизиране” (gravitational microlensing).

Тяхното изследване беше публикувано миналата седмица на предпечатния сървърArXiv и описва как са използвали техниката, за да откриват точки, на които светлината от отдалечени звезди се изкривява от гравитационното привличане на планета, зареяла се в пътя на светлината.

Тъй като доказателствата за тези две нови планети са толкова косвени, учените не са сигурни относно техния размер. В зависимост от това на какво разстояние са, едната от тях, според  New Scientist може да има от 2 до 20 пъти масата на Юпитер. Другата пък е някъде от 2,3 до 23 пъти по-масивна от Земята.

Учените, които са направили откритието, не отхвърлят възможността тези планети да са обитаеми. Но без светлината и топлината на близка звезда това изглежда невероятно. Независимо от това обаче, изследователите казват, че може да има повече такива самотни скитници отколкото звезди в галактиката.

инфо: megavselena.bg

Вижте още:

6-те най-подобни на Земята планети

Какво не ни казаха от НАСА за новооткритите планети

Астероидите са парчета от вече изчезнали планети

В нашата галактика може да има 500 000 обитаеми планети

За още интересни новини харесайте страницата ни във Facebook  тук

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.