Откриха шест скелета в центъра на Пловдив

Снимката е илюстративна. Източник: pixabay.com

Шест скелета от средните векове изникнаха на терен на новострояща се сграда на ул. „Капитан Райчо” 53. Открити са и над 50 антични монети.

На мястото екипът на д-р Здравка Коркутова и гл. асистент Десислава Давидова прави спасителни проучвания на терена. Помага им екип от специализанти от Пловдивския и Софийския университет, съобщава „Марица“.

На терена от 850 кв. м. има богати антични и средновековни находки. Оказва се, че на това място е минавала улица от времето на римляните. Виждат се дебелите сиенитни блокове, които са оформяли тротоарите. До тях има керамична тръба от водопровод. Тя може и да е останка от османската епоха.

Екипът от учени смята да проучи в дълбочина още 2,5 метра от терена.

„Скелетите са на трима мъже и три жени. Предадени са за антропологично изследване. Две от жените са с накити, типични за епохата. Те са от бронз и имат стъклени части”, обясни д-р Здравка Коркутова.

През средните векове много рядко са намирани златни украшения. По телата няма следи от насилие. Погребани са по всички правила на християнската вяра. Били са точно над блоковете на античната римска улица. „Вероятно през средните векове тук е имало нещо като некропол. Няма нищо мистично в тези мъртви тела”, казва археологът.

В единия край на терена, на метър от съвременния тротоар, е открита средновековна пещ. Чертите на града тогава явно са стигали някъде дотук. Римската улица пък е била част от двата реда инсули, които са попадали извън крепостните стени.

Многото бронзови монети, както и кесията от 82 монети открити на 100 метра от терена показват, че в района е кипял бурен икономически живот през римско време. При проучване на земята за нова кооперация миналата година бе намерена кесия пълна с бронзови монети – всичките сечени във Филипопол между края на 1 и началото на 3 век. Тя е отлично запазена, защото е била загубена в горяща сграда.

На мястото в началото на 20-и век и имало три стари градски къщи. И трите са със септични ями. Археолозите са премахнали първо тях преди започването на разкопките. След края им ще изготвят доклад и комисия от НИНПК ще реши дали да запази останките.

източник: novini.bg

Вижте още:

Откриха скелет на 7000 години в София

Скелетът в Слатина е от първата европейска цивилизация по нашите земи

„Езерото на скелетите“ в Хималаите стана още по-мистериозно след ДНК-анализ

Археолози откриха масови гробове от Средновековието с 1500 скелета в Чехия

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.