Оцелели от Титаник: Не ледник, а експлозии го потопиха!

Всички са чували трагичната история на кораба Титаник. За това как чудото на техниката в началото на ХХ век се сблъсква с огромен айсберг по пътя си към Ню Йорк, отнасяйки към леденото дъно на Атлантическия океан хиляди човешки животи.

Всички са убедени в случилото се, гледали са филми и са чели книги за трагедията. Невинаги обаче хората са били убедени, че това отговаря напълно на истината. В годините непосредствено след катастрофата оцелели по чудо разказвали, че корабът бил потопен след мощни експлозии в предния му корпус, а не след сблъсък с айсберг.

Най-известният човек, разпространявал тази нестандартна днес теория, бил Вагинак Бюрат – виден представител на истанбулските образовани кръгове, който трябвало през далечната 1912 година да пътува до Ню Йорк, за да закупи голяма партида редки и ценни книги. За целта той си закупил билет за Титаник и потеглил към Северна Америка.

Той оцелял и видял потъването на Титаник със собствените си очи. Но версията му е различна от официалната. В интервютата си по темата, които дал за турския, английския и американския печат, често говорил за експлозията, потопила огромния кораб, но никога не споменавал айсберг. И не е единственият – и други оцелели говорили за мощни експлозии, потопили кораба.

Другите твърдели, че на Титаник имало между 2 и 4 експлозии. Не е чудно, че в паниката си може да са изкривили историята. Изследователят на темата, журналистът Бил Вормстедт, който интервюирал повечето от оцелелите, също предоставя някои доказателства за този факт.

Хората говорели, че първо се чула мощна експлозия в предната част на кораба и той започнал да потъва. След това се чули две нови експлозии в задната част на кораба. Задницата се отчупила и потънала, с което трагедията бързо дошла до своя край.

Други изследователи казват, че повече пътници можели да оцелеят, но Титаник бил обгърнат от огромен пожар. Според тях инженерите на Титаник не разбрали опасностите от електролизата, която може да превърне морската вода в експлозивен водороден газ. Джон Уикман заключва в книгата си Титаник: Скритите доказателства, че са направили грешка. Запалили светлините на палубата, което причинило експлозиите. Ако не били направили това, Титаник щял да остане на повърхността и пътниците можели да оцелеят.

Уикман вярва, че първата експлозия се е случила между 1:10 и 1:20 часа. Но той казва, че е имало нова експлозия, която разполовила кораба и това е причината за катастрофата. Дори официалната версия за потъването на кораба потвърждава, че е имало пожар и той е започнал в триетажен склад за гориво зад едно от котелните помещения на кораба.

Според Уикман трагедията е в резултат на комбинация от лошо стечение на обстоятелствата и престъпна небрежност.

инфо: sanovnik.bg

Вижте още:

Берта Майне – жената, която оцелява от „Титаник“, но никой не вярва на историята ѝ

Непотопяемата милионерка от Титаник – Моли Браун

Титаник продължава да изпраща сигнал за бедствие на всеки шест години

Теория на конспирацията: най-важното, което трябва да знаете

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.