Очаквайте звезден дъжд

падащи звездиМежду 60 и 70 ще са падащите звезди на час по време на максимума на метеорния поток Персеиди през август. Въпреки че дотогава има почти две седмици, не е рано да си намислите желание.

Пикът се очаква между 11 и 13 август. Тогава падащите звезди ще могат да се наблюдават навсякъде и без нужда от каквато и да било специална техника. Добре е обаче да сте извън населените места, за да не ви пречат техните светлини, каза за „Фокус“ директорът на Националната астрономическа обсерватория „Рожен“ Никола Петров.


Астрономът обясни, че т. нар. падащи звезди всъщност са малки частици, останали от разпадането на кометата Темпъл тътъл. Навлизайки в земната атмосфера, те започват да се трият, нагряват се и изгарят. За времето, в което горят, се виждат във вид на падащи звезди, което всъщност няма нищо общо с истинските звезди.

По думите на Петров метеорният дъжд ще започне още на 5-6 август, но ще е по-слаб. Максимумът ще е именно между 11 и 13 август.

инфо: http://www.novini.bg/

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу. Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.