Папа Йоан Павел II е имал тайна връзка с омъжена жена

5

Тайна кореспонденция между папа Йоан Павел II и американката, родена в Полша – Анна-Тереза Тименецка, разкри последният филм на BBC. Кореспонденцията е продължавала близо 30 години, а връзката между тях е потвърдена и от снимки.

Писмата и фотографиите са строго пазени в Националната библиотека на Полша с години. Достоверността на документите е потвърдена. Те показват духовника в нова и непозната светлина, но все още не може да се смята, че папата е нарушил обета си за безбрачие.

Първите писма на Анна-Тереза обаче показват, че тя е била влюбена в него. Двамата са се виждали често до края на Втората световна война, когато Анна заминава за САЩ, омъжва се и има 3 деца.

Приятелството между Йоан Павел II и философката е започнало през 1973 година. Тогава той е все още кардинал, а американката търсела контакт с него във връзка с книга, която пишела.

По това време папата е бил на 50 години. Срещата се осъществява и малко след това между двамата започва интензивна кореспонденция, която не спира с години.

Папата предлага на Анна-Тереза да работят заедно по предстоящата книга. Двамата често си уреждали срещи. Понякога в присъствието на секретар, а понякога са оставали сами.

В едно от писмата си през 1974 година папа Йоан Павел II пише, че чете по няколко пъти писмата на Тименецка, тъй като за него те са смислени и дълбоко лични.

През септември 1976 година папата пише: Скъпа моя Тереза, получих всички три писма. Ти пишеш за това, че сме разделени и това те натъжава, но аз не можах да намеря отговор на тези думи.

Папата е разменял писма и други жени като дългогодишния му психолог Уанда Поластка, но никое от тях не е толкова емоционално, колкото писмата за Анна Тереза.

Откритите снимки показват Йоан Павел II – една от най-влиятелните фигури на XX век, в много по-обикновена светлина.

Папата е канил омъжената Тименецка на разходки в Полша, на ски ваканции и на къмпинги. Тя често го е посещавала и във Ватикана.

Йоан Павел II е бил до толкова привързан към Анна, че ѝ подарява две малки икони от плат, които се носят на голо и през рамо, свидетелстващи дълбоката християнска отдаденост, които са му били подарени от баща му.

За последно Анна-Тереза посещава папата през 2005 година – само ден преди да той да почине. През 2014 година Йоан Павел II беше обявен за светец.

Обикновено при канонизация от Ватикана изискват да се запознаят с всички детайли от личната и служебна кореспонденция на кандидата, но засега не е ясно дали тези писма са били взети под внимание.

инфо: sanovnik.bg

Вижте още: 

ПАПЕСА ЙОАНА – ПРИЗРАЧНИЯТ ВОДАЧ НА КАТОЛИЧЕСКАТА ЦЪРКВА

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.