Планът на Хенри Кисинджър за геноцида на храните от 1974 г.

На 10 декември 1974 г. Съветът за национална сигурност на САЩ, под ръководството на Хенри Кисинджър, завърши класифицирано проучване от 200 страници Национален изследователски меморандум 200: Последиците от световния растеж на населението за сигурността в САЩ и отвъдморските интереси.

Изследването изтъква, че нарастването на населението в т.нар. слабо развити страни е сериозна заплаха за националната сигурност на САЩ. Приет като официална политика през ноември 1975 г. от президента Джералд Форд, Меморандум 200 очертава таен план за намаляване на населението в тези страни чрез контролиране на раждаемостта, както и имплицитно война и глад.

Брент Скоукрофт, който понастоящем замества Кисинджър като съветник по националната сигурност (същата длъжност, която Скоукрофт трябваше да заема в администрацията на Буш), беше натоварен с изпълнението на плана. Директорът на ЦРУ Джордж Буш получи заповед да подпомага Скоукрофт, както и секретарите на държавата, държавната хазна, отбраната и селското стопанство.

Хенри Кисинджър лансира фалшиви аргументи. Един от основните му източници е Кралската комисия по население, която крал Джордж VI е създал през 1944 г. да обмисли какви мерки трябва да бъдат предприети в националния интерес, за да повлияе на бъдещата тенденция на населението. Комисията установила, че Великобритания е сериозно застрашена от нарастването на населението в нейните колонии, като се има предвид, че гъсто населената страна е определила предимства пред слабо населената за индустриалното производство. Комбинираните ефекти от увеличаването на населението и индустриализацията в неговите колонии, предупреждава той – могат да бъдат решаващи за въздействието му върху престижа и влиянието на Запада, особено в резултат на „военната сила и сигурност“.

Меморандум 200 също заключава, че САЩ са застрашени от нарастването на населението в бившия колониален сектор. Той обръща специално внимание на 13 ключови страни, в които САЩ имат специален политически и стратегически интерес: Индия, Бангладеш, Пакистан, Индонезия, Тайланд, Филипините, Турция, Нигерия, Египет и Колумбия. Според Меморандум 200 нарастването на населението в тези държави е особено обезпокоително, тъй като бързо ще увеличи относителната им политическа, икономическа и военна сила.

Например Нигерия: Вероятно най-гъсто населената страна на континента, с около 55 милиона души през 1970 г., като населението ѝ се увеличава главоломно и към края на този век се очаква да достигне 135 милиона. Това означава нарастваща политическа и стратегическа роля за Нигерия, поне в Африка. Или Бразилия: Бразилия очевидно доминира демографски на континента. Проучването предупреждава занарастващ статут на власт за Бразилия в Латинска Америка и на световната сцена през следващите 25 години.

Храната като оръжие

Кисинджър препоръчва някои мерки за справяне с тази предполагаема заплаха, най-вече с контрола на раждаемостта и свързаните с нея програми за намаляване на населението. Той също така предупреждава, че „темповете на нарастване на населението вероятно ще се увеличат значително, преди да започнат да спадат, дори ако такива мерки бъдат приети.

Втората мярка е ограничаването на доставките на храни за целевите държави, отчасти за да се наложи спазването на политиките за борба с раждаемостта: Съществува и някакъв установен прецедент за отчитане на ефективността на семейното планиране при оценката на изискванията за помощ от AID (U.S. Агенция за международно развитие) и консултативни групи. Тъй като нарастването на населението е основна детерминанта на нарастване търсенето на храни, разпределянето на оскъдните ресурси на PL 480 трябва да отчете стъпките, които страната предприема в контрола на населението, както и производството на храни. В тези чувствителни отношения обаче е важен стилът, както и в същност да се избегне появата на принуда.

Може да са необходими задължителни програми и сега трябва да обмислим тези възможности, гласи документът и добавя: Храната би ли се считала за инструмент на националната власт? Подготвени ли са САЩ да приемат даване на храна, за да помогнат на хора, които не могат или няма да контролират ръста на населението си?

Хенри Кисинджър също предсказва връщане на глада, което може да направи разчитането на програмите за контрол на раждаемостта ненужни. Бързото нарастване на населението и изоставането в производството на хранителни продукти в развиващите се страни заедно с рязкото влошаване на световната продоволствена ситуация през 1972 и 1973 г., породиха сериозна загриженост за способността на света да се храни адекватно през следващите три века и след това, съобщава документът.

Причината за този хранителен дефицит обаче не е естествена, а е резултат от западната финансова политика:Капиталовите инвестиции за напояване и инфраструктура и организационните изисквания за непрекъснато подобряване на земеделските добиви могат да надхвърлят финансовия и административен капацитет на много от най-слабо развитите страни. За някои от районите, които са под най-тежко натоварване на населението, има малко или никаква перспектива за приходи от чуждестранна валута, които да покриват постоянно нарастващия внос на храна.

Спорно е, каза Кисинджър – дали страните-донори на помощи ще бъдат подготвени да предоставят такава масивна хранителна помощ, която се изисква от дългосрочните прогнозите. Следователно голям глад от такъв вид, който не е бил преживяван от няколко десетилетия, е предвидим глад.

инфо: sanovnik.bg

Вижте още:

Забравеното пророчество на Уилям Гладстон за България, което попари всички

Конспирация: Опитват се да намалят населението на Земята с глад и пандемии

Факти за глада, които не знаете

Глад и епидемии чакат човечеството до 2040 г

За още интересни новини харесайте страницата ни във Facebook  тук

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.