Плашещи, странни и изненадващи факти за „Тъмните векове“

През Средновековието се появява торбичката – торбичка, която мъжете носят в областта на слабините. Освен това се появяват корсетите и изключително късите туники. Знаете ли, че по едно време стрелбата с лък е била задължителна? Или пък, че всъщност може да се плати наемът със змиорки? Това са само част от шокиращите събития през Средновековието.

Въпреки че този период често се нарича Тъмните векове, е време да хвърлим малко светлина върху живота на хората през Средновековието. 

Може би си мислите, че фамилните имена са съществували винаги, но не е така! Фамилните имена са въведени през 1066 г. при норманското завоевание. Дотогава хората са се подвизавали с едно име или прякор.

Стрелбата с лък не е била просто хоби през Средновековието. През 1363 г. имало заповед, според която всички англичани трябвало да тренират с дългия си лък всяка неделя!

Бледата кожа се е смятала за изключително модерна за жените по онова време, затова много от тях са използвали грим, за да постигнат този ефект. Голяма част от пудрата обаче съдържала олово и в действителност причинявала преждевременна смърт!

Животните можели да бъдат изправени пред съда за безброй нарушения. Те били наказвани по същия начин като хората, включително с изгнание, затвор и дори смърт.

Макар че често наричаме историческия гражданин от ниската класа селянин, през Средновековието този термин дори не е съществувал. Те не биха имали никаква представа за какво говорите.

Урината понякога се използвала за почистване на рани. Хирургът на крал Хенри VIII препоръчвал бойните рани да се промиват в нея. Вероятно е било за добро, като се има предвид колко мръсна може да бъде водата.

Произходът на бръснарския прът, приличащ на бонбонена кутийка, е по-тъмен, отколкото може да се предположи. Всъщност бръснарите някога са били и хирурзи и зъболекари.

Белият прът се използвал, когато пускали кръв, а бръснарят използвал кърпа, за да спре кървенето, след което я увивал около пръта и я залепвал навън, за да изсъхне.

Макар че често свързваме лова на вещици със Средновековието, по това време църквата все още учела, че магьосничеството не съществува. Едва по време на Елизабетинската епоха ловът на вещици се превръща в мода.

Статусът и външният вид са били силно свързани през Средновековието. Една от многото модни тенденции по онова време е, че мъжете е трябвало да носят дълги обувки. Колкото по-дълги били те, толкова по-богат бил притежателят им.

Средновековните жени много държали на челото си, тъй като по онова време куполообразното чело е било привлекателна черта. За да привличат по-добре вниманието, те изскубвали миглите, веждите и дори линията на косата си!

В миналото футболът е бил изключително жестока игра, наричана обикновено „мафиотски футбол“. Тя била забранена от крал Едуард II като твърде жестока, вероятно поради факта, че нямало правила, ограничения на отборите и нараняванията можели да бъдат фатални. Ужас!

Morkadis

Перуките са били популярен аксесоар през Средновековието, но може да е било по причина, която не очаквате. Перуките често са били носени, защото хората е трябвало да бръснат главите си заради въшки.

През Средновековието времето е работило по различен начин. Дневното време било разделено на седем равни часа от изгрева до залеза на слънцето. Това означава, че продължителността на един час варирала в широки граници от зимата до лятото.

Вероятно поради термина „тъмни векове“ мнозина приемат, че хората през Средновековието са смятали, че Земята е плоска. Грешка! Това е често използван, но редовно развенчаван мит.

По онова време писането се е смятало за ръчен труд и не е било необходимо да си много интелигентен, за да го вършиш. Затова учените от онова време са използвали писари и просто са им диктували.

Твърди се, че някои светици от женски пол са облизвали гнойта и са яли струпеите на прокажените. Те смятали това за акт на смирение.

Вилици са съществували през Средновековието, но като цяло не са били разпространени в Европа, тъй като често са били изработвани от скъпоценни материали.

Хората през Средновековието действително са яли морски свине. Все още съществуват ръкописи, в които подробно е описана рецептата за хагис от морска свиня, в която се използва кръвта на морската свиня в комбинация с различни други съставки.

Оригиналните касички за прасенца са създадени през Средновековието! Поставките за монети са били изработени от оранжева глина, наречена „пиг“, която по-късно се свързва с животното!

Рицарските турнири са били – и са – изключително опасни. Освен че конете могат да бъдат удряни с копие, докато са облечени в тежки доспехи, те могат да се движат и с повече от 30 мили в час (48 км/ч)!

източник: vesti.bg

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.