Площта на ледниците намалява тревожно

pixabay.com

Глобалното затопляне е един от най-сериозните проблеми, пред които е изправено човечеството. Всяка година излизат все по-тревожни данни за това, че ледниците се топят.

Последните спътникови снимки на Голям Кавказ, изследвани от руски и европейски гласиолози, показват, че общата площ на ледниците му е намаляла от 692 кв.км на 590 кв.км между 1986 г. и 2014 г., предаде ТАСС.

Географът Станислав Кутузов каза, че особено интензивно е било топенето през последните две десетилетия.

Институтът по география на Руската академия на науките изследва тревожната тенденция. Установено е, че топенето се дължи на повишаването на летните температури на въздуха в Голям Кавказ.

По думите му се е увеличила и слънчевата радиация за сметка на изменение на циркулацията и преобладаването на антициклони през лятото. А валежните количества остават непроменени, твърди още ученият.

Ако човечеството продължава своята дейност както досега, експертите твърдят, че температурите на Земята ще се повишат с около градус и половина. Според климатолозите това би променило радикално облика на нашата планета.

Доказателства за това са не само стотиците компютърни симулации, но и хилядите хиляди измервания, извършени с помощта на метеорологични спътници, наземни метеорологични станции и океански шамандури.

В края на миналата година проучване показа, че и могъщият Алеч – най-големият ледник в Алпите – може напълно да изчезне до края на този век, ако не се направи нищо за овладяване на климатичните промени.

В изявление на техническия университет ETH в Цюрих се казва, че изследователи от Швейцария са направили компютърна симулация, показваща как ледникът Алеч ще се промени, докато планетата продължава да се затопля.

Ледникът покрива 86 квадратни километра в швейцарските Алпи. Смята се, че побира около 11 милиарда тона лед. От края на миналия век ледникът се е стоплил с около километър.

Според учените дори заложените в Парижкото споразумение от 2015 г. цели за ограничаване на глобалното затопляне да бъдат изпълнени, то ледникът ще загуби 50 процента от обема и дължината си до 2100 година.

източник: sanovnik.bg

Вижте още:

Топенето на ледовете може да събуди вируси на древни екосистеми

Неподходящи за живот температури на Земята след 50 години

Ледниците в Перу са се стопили наполовина за 50 години

Проклятието на Ледения човек

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.