Повдигането е пренебрегван симптом за тревожност и депресия

депресия

Най-често лекарите не разпознават симптомите на депресия и тревожност, когато подозират физически проблеми при пациентите си. Усещането за повдигане е един от най-малко известните симптоми на тревожно разстройство и депресия, откри ново изследване. Много хора, както пациенти, така и лекари, приемат автоматично, че повдигането е физически проблем, а не психически.

Но се оказва, че хората, които търсят помощ в болницата с оплакване от повдигане, много често всъщност страдат не от реален физически проблем а от депресия и или от тревожно разстройство. Изследването е открило, че цели 41 % от оплакващите се от повдигане са клинично депресирани.

“Нашето откритие може да доведе до избягването на дълготрайна употреба на потенциално вредни медикаменти срещу повръщане и може да спести скъпи медицински тестове, без да забравяме, че реално може да осигури по-добро качество на живот при пациентите”, обяснява д-р Тон Хауг, водещият учен от екипа.

Резултатите са дошли след внимателен анализ на 62 000 души в Норвегия. Почти 50% от тях са страдали от стомашни-чревни проблеми като повдигане, повръщане, диария или запек през последната година. “В представителната извадка от нашето изследване преобладаването на тревожността и депресията бе значително по-високо при хора с повдигане, в сравнение с пациенти, които нямат подобни оплаквания”, добава Хауг. Така се оказва, че повдигането е симптом с много силен прогностичен потенциал при депресии и тревожни разстройства. Той повишава вероятността цели три пъти някой да има едно от тези психически разстройства.

инфо: obekti.bg

Вижте още:

Тест: Как се справяш с негативните емоции и как това се отразява на живота ти?

Ако имате необяснимо „чувство на тревожност“, избягвайте тези 10 храни

Три научни метода да се справите с тревожността

Какво да правим, когато често страдаме от главоболие, уморени сме и не можем да спим добре

За още интересни новини харесайте страницата ни във Facebook  тук

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.